Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2012 07:45 - разбрахте ли Мт.13:51-53
Автор: ilveen Категория: Хоби   
Прочетен: 890 Коментари: 0 Гласове:
1



разбрахте ли

Мт.13:51-53"[Исус им казва]: Разбрахте ли всичко това? Те Му казват: Разбрахме.А Той им рече: Затова, всеки книжник, който е учил за небесното царство, прилича на домакин, който изважда от съкровището си ново и старо. Тогава Исус, когато свърши тия притчи замина си оттам."

І.причината за изговарянето на думата:разбрахте ли
1.притчата за сеяча
Мт.13:3-8" И говореше им много с притчи, казвайки: Ето, сеячът излезе да сее; и като сееше някои зърна паднаха край пътя: птиците дойдоха и ги изкълваха. А други паднаха на канаристите места, гдето нямаше много пръст; и твърде скоро поникнаха, защото нямаше дълбока почва; а като изгря слънцето, пригоряха, и понеже нямаха корен изсъхнаха. Други пък паднаха между тръните; тръните пораснаха и ги заглушиха. а.А други паднаха на добра земя, и дадоха плод, кое стократно, кое шестдесет, кое тридесет.
а.зърното край пътя бе изкълвано от птиците
б.зърното край канаристите места изсъхна
в.зърното помежду тръните се заглуши
г.зърното на добра земя даде плод
- но учиниците не можаха да разберат и Христос започна да им обяснява
ст.18"Вие, прочее, чуйте какво значи притчата за сеяча.
1.който който не разбира
ст.19"При всекиго, който чуе словото на царството и не го разбира, дохожда лукавият и грабва посеяното в сърцето му; той е посеяното край пътя.
2.който няма корен
ст.20-21"А посеяното на канаристите места е оня, който чуе словото и веднага с радост го приема; корен, обаче, няма в себе си, но е привременен; и когато настане напаст или гонение поради словото, на часа се съблазнява.
3.който заглушава словото
ст.22"А посеяното между тръните е оня, който чува словото; но светските грижи и примамката на богатството заглушават словото, и той става безплоден.
а.заглушен от светските грижи
б.заглушен от примамката на богатството
в.безплоден поради заглушението
4.който дава плод
ст.23"А посеяното на добра земя е оня, който чуе словото и го разбира, който и дава плод, и принася кой стократно, кой шестдесет, кой тридесет.
а.чува словото и разбира
б.дава плод
- и принася кой тридесет
- и принася кой шесдесет
- и принася кой стократно
2.притчата за доброто семе
Мт.13:24-30"Друга притча им предложи, като каза: Небесното царство се оприличава на човек, който е посял добро семе на нивата си; но, когато спяха човеците,
неприятелят му дойде и пося плевели между житото, и си отиде.И когато поникна стволът и завърза плод, тогава се появиха и плевелите.А слугите на домакина дойдоха и му казаха: Господине, не пося ли ти добро семе на нивата си? тогова откъде са плевелите? Той им каза: Някой неприятел е сторил това. А слугите му казаха: Като е тъй искаш ли да идем да го оплевим? А той каза: Не искам; да не би, като плевите плевелите, да изскубете заедно с тях и житото. Оставете да растат и двете заедно до жетва; а във време на жетва ще река на жетварите: Съберете първо плевелите, и вържете ги на снопове за изгаряне, а житото приберете в житницата ми."
3.притчата за синаповото семе
Мт.13:31-32"Друга притча им предложи, казвайки: Небесното царство прилича на синапово зърно, което човек взе и го пося на нивата си;което наистина е по-малко от всичките семена, но, когато порасте, е по-голямо от злаковете, и става дърво, така щото небесните птици дохождат и се подслоняват по клончетата му."
4.притчата за кваса
Мт.13:33"Друга притча им каза: Небесното царство прилича на квас, който една жена взе и замеси в три мери брашно, докле вкисна всичкото."
5.притчата за скитото имане
Мт.13:44" Небесното царство прилича на имане скрито в нива, което, като го намери човек, скрива го, и в радостта си отива, продава всичко що има, и купува оная нива.
6.притчата за хубавия бисер
Мт.13:45-46"Небесното царство прилича още на търговец, който търсеше хубави бисери,и, като намери един скъпоценен бисер, отиде, продаде всичко що имаше и го купи.
7.притчата за мрежата
мт.13:47-50" Небесното царство прилича още на мрежа, хвърлена в езерото, която събира риби от всякакъв вид,и, като се напълни изтеглиха я на брега, седнаха и прибраха добрите в съдове, а лошите изхвърлиха.Така ще бъде и при свършека на века; ангелите ще излязат и ще отлъчат нечестивите измежду праведните,и ще ги хвърлят в огнената пещ; там ще бъде плач и скърцане със зъби,
- Исус попита учениците Си дали разбират Неговото учение и те отговориха
ст.36"Тогава Той остави народа и дойде в къщи. И учениците Му се приближиха при Него и казаха: Обясни ни притчата за плевелите на нивата.
- днес мнозина от нас не разбираме Христовото слово.Защо?защото не слушаме добре проповедите,не слушаме добре свидетелствата в църквата и най важното не слушаме гласа на Святия Дух
- днес подобно на апостолите когато се приберем у дома трябва да отворим словото Божие и да помолим Святия Дух да ни обясни учението на Исус Христос
ІІ.начинът за разбирането на христовото учение
1. учението на човека.Без учение не можем да разберем Божие`то Слово
а.апостолите бяха ден и нощ с Исус и въпреки това не разбираха учението Му,затова в ст.52"четем
"А Той им рече: Затова, всеки книжник, който е учил за небесното царство, прилича на домакин, който изважда от съкровището си ново и старо.
- може ли книжник,пастир,учител,дякон,духовен съвет да бъде домакин на Небесното Царство след като не е учил за това.А след като не е учил какво старо и какво ново ще изважда от своята съкровещница( знание )
2.как може човек да стане домакин на Небесното Царство
Ездра.7:10"Защото Ездра бе утвърдил сърцето си да изучава Господния закон и да го изпълнява, и да учи в Израиля повеления и съдби
- за да станеш домакин на Небесното Царство трябва
а.да изучаваш Господния закон
б.да утвърдиш сърцето си
в.да изпълняваш Господния закон
г.да учиш другите назаконо Господен
- днес Христовото Слово се обръща към нас.Разбрахте ли това което чувате и това което четете?ако отговорът ви е не то призовете Святия Дух когото Исус изпрати да бъде наш Учител и да ни напомни всичко което е правил Исус.Амин
Мт.13:11"А Той в отговор им каза: Защото на вас е дадено да знаете тайните на небесното царство, а на тях не е дадено.Амин
-днес запознат ли си с Божия`та тайна ако не чуй я днес и я запомни
1.Тим.3:16" И без противоречие, велика е тайната на благочестието: - Тоя, "Който биде явен в плът, Доказан чрез Духа, Виден от ангели, Проповядан между народите, Повярван в света, Възнесен в слава".

заключение
ст.51"[Исус им казва]: Разбрахте ли всичко това? Те Му казват: Разбрахме."

подготвил.Али Исмаилов Ахмедов 23.08.2008




Тагове:   разбрахте ли,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ilveen
Категория: Хоби
Прочетен: 412022
Постинги: 331
Коментари: 21
Гласове: 80
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930