Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2013 14:00 - покажи ни знамение Мт.16.1-4
Автор: ilveen Категория: Хоби   
Прочетен: 772 Коментари: 0 Гласове:
0



покажи ни знамение

Мт.16:1-4"Тогава фарисеите и садукеите дойдоха при |Исуса|, и, за да Го изпитат, поискаха Му да им покаже знамение от небето.А Той в отговор им рече: Когато се свечери, думате - Времето ще бъде хубаво, защото небето се червенее;а сутрин: Днес времето ще бъде лошо, защото небето се червенее намръщено. Вие знаете да разтълкувате лицето на небето, а знаменията на времената не можете!Зъл и прелюбодеен род иска знамение, но |друго| знамение няма да му се даде, освен знамението на (пророка) Иона. И остави ги и си отиде."

/.изпитанието на Исус чрез думите покажи ни знамение
- това беше поредното изпитание от страна на фарисеите и садукеите,които не вярваха че Исус е обещания Месия,а в същия момент самите те поучаваха и проповядваха че един ден Той ще се роди и ще избави Израил от робството им
1.личностите желаещи знамение
а.фарисеите
Тълковен речник
1. членове на религиозно-политическа партия на богатите градски слоеве в древна Юдея, отличаващи се с фанатизъм и лицемерно изпълнение на външната обредност
2. лъжливо благодателен, външно благочестив, а в действителност – много порочен човек, лицемер
б.садукеите
Библейско тълкуване: По времето на Христос, садукеите бяха една Еврейска секта.По мненията си не се съгласуваха с фарисеите, но се съединяваха с тях, когато се противяха на Исус, и Го преследваха, за да го убият -Това име може да е произведено от една Еврейска дума, която значи справедлив, но талмудистите поддържат, че то води началото си от някой си Садок, (или Садук), който се счита за основател на тази секта, и който е живял три столетия преди Христа. Садукеите пренебрегваха преданията и ненаписаните закони, които фарисеите ценяха много високо, и открито обявяваха, че считат само Св. Писание като единствен източник и единствено правило на Еврейската вяра. Те отхвърляха демонологията на фарисеите; отричаха съществуванието на ангели и духове; не изповядваха безсмъртието на душата, и следователно не приемаха, че има бъдещ живот, бъдещи награди и наказания -При това, когато фарисеите вярваха, че всички събития и работи се управляват от Провидението, Садукеите приемаха, че всички те зависят от волята и действието на човека. Ученията на тези свободомислещи мъдреци, не се поддържаха толкова, колкото ученията на фарисеите, но пак се намираха мнозина от високопоставените, които ги приемаха, и се отличаваха по строгият си живот и строгите си нрави. Много членове на Синедриона бяха Садукеи.
- дже различни религиозни партии които враждуват помежду си още от своето основаване се съединяват не за добро а за да обвинят Исус и да Го умъртвят
2.желанието на фарисеите и садукеите
- покажи ни знамение от небето - защо?защото не вярваха,те бяха видели знаменията които Исус извърши на земята но това не бе достатъчно за тях те искаха знамение от небето
*пример:небесното знамение на пророк Илия
4.царе.1:9-12"Тогава |царят| прати при него един петдесетник с петдесетте му |войници|. И той се възкачи при него; и, ето, |Илия| седеше на върха на хълма. И рече му: Божий човече, царят каза: Слез.А Илия в отговор рече на петдесетника: Ако съм аз Божий човек, нека слезе огън от небето та нека изгори тебе и петдесетте ти |войници|. И слезе огън от небето та изгори него и петдесетте му |войници|.Пак |царят| прати при него друг петдесетник с петдесетте му |войници|. И той проговори та му рече: Божий човече, така казва царят: Слез скоро.А Илия в отговор им рече: Ако аз съм Божий човек, нека слезе огън от небето та нека изгори тебе и петдесетте |войници|. И слезе Божият огън от небето та изгори него и петдесетте му |войници|.
*пример:Илия и вааламовите пророци
3.царе.18:19-40{36-39}" А в часа на |вечерния| принос, пророк Илия се приближи и каза: Господи, Боже Авраамов, Исаков и Израилев, нека стане известно днес, че Ти си Бог в Израиля, и аз Твой слуга, и че според Твоето слово аз сторих всички тия неща.Послушай ме, Господи, послушай ме, за да познаят тия люде, че Ти, Господи, си Бог, и че Ти си възвърнал сърцата им надире.Тогава огън от Господа падна та изгори всеизгарянето, дървата, камъните и пръстта, и облиза водата, която бе в окопа.
И всичките люде, когато видяха това, паднаха на лицата си и рекоха: Иеова, Той е Бог; Иеова, Той е Бог.
- фарисеите и садукеите искаха знамение подобно на това
//.Христовият отговор за знамението от небето
ст.2-4"А Той в отговор им рече: Когато се свечери, думате - Времето ще бъде хубаво, защото небето се червенее;а сутрин: Днес времето ще бъде лошо, защото небето се червенее намръщено. Вие знаете да разтълкувате лицето на небето, а знаменията на времената не можете!Зъл и прелюбодеен род иска знамение, но |друго| знамение няма да му се даде, освен знамението на (пророка) Иона. И остави ги и си отиде.
- Защо Исус ги нарича зил и прелюбодеен народ
1.зъл - защото върши цялата си правда пред човеците
2.прелюбодеен - защото отхвърля вярата в Бога и приема изпълнението на човешки заповеди и постановления
3.христос им каза"вие знаете да тълкувате лицето на небето но не знаете да тълкувате знамението на времената
- Кои са знаменията на времената
1.знамение - Рождението на Исус Христос
- посещението на мъдреците в двореца на цар Ирод
Мт.2:1-7" А когато се роди Исус във Витлеем Юдейски, в дните на цар Ирода, ето, мъдреци от изток пристигнаха в Ерусалим.И казаха: Где е Юдейският цар, който се е родил? защото видяхме звездата му на изток, и дойдохме да му се поклоним.Като чу това цар Ирод, смути се, и цял Ерусалим с него.Затова събра всички народни главни свещеници и книжници и ги разпитваше, где трябваше да се роди Христос.А те му казаха: Във Витлеем Юдейски, защото така е писано чрез пророка: -"И ти, Витлееме, земьо Юдова,Никак не си най-малък между Юдовите началства,Защото от тебе ще произлезе Вожд;Който ще бъде пастир на Моя народ Израил"Тогава Ирод повика тайно мъдреците и внимателно научи от тях времето, когато се е явила звездата.
- те казаха но не повярваха нито отидоха заедно с мъдреците
2.знамение веста на ангелите и свидетелството на овчарите
Лк.2:7-15:И роди първородния си Син, пови Го и положи Го в ясли, защото нямаше място за тях в гостилницата.И на същото място имаше овчари, които живееха в полето, и пазеха нощна стража около стадото си.И ангел от Господа застана пред тях, и Господната слава ги осия; и те се уплашиха много.Но ангелът им рече: Не бойте се, защото, ето, благовестявам ви голяма радост, която ще бъде за всичките люде.Защото днес ви се роди в Давидовия град Спасител, Който е Христос Господ.И това ще ви бъде знакът: ще намерите Младенец повит и лежащ в ясли.И внезапно заедно с ангела се намери множество небесно войнство, което хвалеше Бога, казвайки:Слава на Бога във висините,И на земята мир между човеците, в които е Неговото благоволение.Щом ангелите си отидоха от тях на небето, овчарите си рекоха един на друг: Нека отидем тогава във Витлеем, и нека видим това, що е станало, което Господ ни изяви.
ст.18"И всички като чуха, се зачудиха за това, което овчарите им казаха.
ст.20"И овчарите се върнаха, славещи и хвалещи Бога за всичко, що бяха чули и видели, според както им беше казано.
- те чуха но не повярваха
3.знамение Йоан Кръстител подготвя пътя на Месия"та
Йн.1:19-27"И ето, свидетелството, |което| Иоан |даде|, когато юдеите пратиха до него свещеници и левити от Ерусалим да го попитат: Ти кой си?Той изповяда, и не отрече, а изповяда: Не съм аз Христос.И попитаха го: Тогава що? Илия ли си? И каза: Не съм. Пророк ли си? И отговори: Не съм.На това му рекоха: Кой си? за да дадем отговор на ония, които са ни пратили. Що казваш за себе си?Той рече: Аз съм "глас на едного, който вика в пустинята; Прав правете пътя за Господа", както рече пророк Исаия.А изпратените бяха от фарисеите.И попитаха го, като му рекоха: А защо кръщаваш, ако не си Христос, нито Илия, нито пророкът?В отговор Иоан им рече: Аз кръщавам с вода. Посред вас стои Един, Когото вие не познавате,Онзи, Който иде подир мене, [Който преден ми биде], Комуто аз не съм достоен да развържа ремика на обущата Му.
Мт.1:1-3"В ония дни дойде Иоан Кръстител и проповядваше в Юдейската пустиня, като казваше:Покайте се понеже наближи небесното царство.Защото този беше, за когото се е говорило чрез пророк Исаия, който казва:"Глас на един, който вика в пустинята:Пригответе пътя на Господа,Прави направете пътеките за Него".
- те чакаха Месия"та но когато Той дойде те не повярваха
4.знамение Чудесата на Исус
Ис.61:1-3"Духът на Господа Иеова е на мене;Защото Господ ме е помазал да благовествувам на кротките,Пратил ме е да превържа сърцесъкрушените,да проглася освобождение на пленниците,И отваряне затвора на вързаните;Да проглася годината на благоволението Господно,И деня на въздаянието от нашия Бог;Да утеша всичките наскърбени;Да наредя за наскърбените в Сион,Да им дам венец вместо пепел,Миро на радост вместо плач,Облекло на хваление вместо унил дух;За да се наричат дървета на правда.Насадени от Господа, за да се прослави Той.
- след тези изобличения Исус се обръща към тях и им казва"друго знамение освен знамението на пророк Йона няма да ви се даде
1.Йона бе в корема на рибата три дни което е преобраз на трите дни /смърта /които Исус прекара в пещерата
2.проповедта на Йона в града преобраз на Христовото служение
3.спасението на град Ниневия преобраз на Христовото възкръсение
- фарисеите и садукеите искаха знамение от небето и Христос им даде отговор с което искаше да тълкуват не лицето на небето,а да тълкуват знаменивта на времената
заключение
- днес какво е нашето желание,желанието на Тома който каза
Йн.20:24-25" А Тома, един от дванадесетте наречен Близнак, не беше с тях, когато дохожда Исус.Затова другите ученици му казаха: Видяхме Господа. А той им рече: Ако не видя на ръцете Му раните от гвоздеите, и не туря ръката си в ребрата Му, няма да повярвам.
или думуте на Исус
Йн.20:27,29" Тогава каза на Тома: Дай си пръста тука и виж ръцете Ми, и дай ръката си и тури я в ребрата Ми; и не бъди невярващ, а вярващ...." Исус му казва: Понеже Ме видя, [Томо], ти повярва, блажени ония, които, без да видят, са повярвали.

подготвил.Али Исмаилов Ахмедов 10.07.2010


Тагове:   знамение,   Покажи,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ilveen
Категория: Хоби
Прочетен: 412280
Постинги: 331
Коментари: 21
Гласове: 80
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930