Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2013 22:44 - в дома на един грешник
Автор: ilveen Категория: Хоби   
Прочетен: 507 Коментари: 0 Гласове:
0



в дома на един грешник

Мк.2:13-17"И пак излезе край езерото; и цялото множество идеше при Него, и Той ги поучаваше.Като минаваше видя Левия Алфеев седящ в бирничеството, и каза му: Върви след Мене. И той стана и отиде след Него.И когато |Исус| седеше на трапезата в къщата му, заедно с Него и учениците Му, насядаха и много бирници и грешници; защото бяха мнозина и отиваха подир Него.Тогава книжниците, |които бяха| от фарисеите, като видяха, че Той яде с грешниците и бирниците, казаха на учениците Му: Защо яде и пие с бирниците и грешниците?А Исус, като чу това, каза им: Здравите нямат нужда от лекар, а болните; не съм дошъл да призова праведните, но грешниците (на покаяние).

І.служението на исус преди да дойде в дома на грешника
Мт.2:13"И пак излезе край езерото; и цялото множество идеше при Него, и Той ги поучаваше.
- Исус не се уморяваше да проповядва
- Исус не се отказваше от служението си
- Исус продължаваше постоянно без почивка,без умора да проповядва
Защо ? Защото  времето беше наближило
Мт.4:17"От тогава Исус започна да проповядва, казвайки: Покайте се, защото наближи небесното царство."
1. Преди да дойде в дома на грешника Исус проповядваше край езерото
- Защо Исус постоянно проповядваше  край езерото ?
Защото езерото е преобраз на света,а светът е пълен с грешници които се нуждаят от покаяние
2.Преди да дойде Исус в дома на грешника след Него вървяха огромни множества
Мк.2:13..."и цялото множество идеше при Него.....
- не след пастера
- не след църквата
- не след определена личност а след Исус - Защо трябва да следваме Исус ?
* - Защото само Исус може да прости греха ни и да изцели болестта ни
3.преди да дойде в дома на грешника Исус поучаваше народа
а. учеше ги как да обичат Бога (  първата заповед )
Мт.22:37-38" А Той му рече: "Да възлюбиш Господа твоя Бог с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичкия си ум.Това е голямата и първа заповед. ".
б. учеше ги да обичат не само ближните си но и неприятелите си
Мт.22:39-40" втора, подобна| на нея|, е тая: "Да възлюбиш ближния си, както себе си.На тия две заповеди стоят целият закон и пророците."
Лк.6:30-37"Дай на всеки, който ти поиска; и не изисквай нещата си от този, който ги отнема.И както желаете да правят човеците на вас, така и вие правете на тях.Понеже ако обичате |само| ония, които обичат вас, каква благодарност ви се пада? защото и грешниците обичат ония, които тях обичат.И ако правите добро |само| на ония, които на вас правят добро, каква благодарност ви се пада? защото и грешниците правят същото,И ако заемате |само| на тия, от които се надявате да вземете, каква благодарност ви се пада? защото и грешни на грешни заемат, за да вземат назад равното.Но вие обичайте неприятелите си, правете добро, и заемайте, без да очаквате да приемете назад; и наградата ви ще бъде голяма, и ще бъдете чада на Всевишния; защото Той е благ към неблагодарните и злите.Бъдете [прочее], милосърдни, както и Отец ваш е милосърден.
Не съдете, и няма да бъдете съдени; не осъждайте, и няма да бъдете осъждани; прощавайте, и ще бъдете простени;
Лк.6:28"благославяйте тия, които ви кълнат, молете се за тия, които ви правят пакост.
в.учеше ги как да се молят
- Господната молитва "Отче наш "
г.учеше ги как да благодарят,да жертват
- не чрез жертви на животни
 Мт.9:13"Но идете и научете се що значи |тази дума|: "Милост искам, а не жертви", защото не съм дошъл да призова праведните, а грешните [на покаяние].
- а чрез жертви на хваление
-   чрез жертви на благодарение
*- днес Исус Христос все още пътува и проповядва благата вест чрез Своите последователи
Мт.28:19-20"Идете, прочее, научете всичките народи, и кръщавайте ги в името на Отца и Сина и Светия Дух,като ги учите да пазят всичко що съм ви заповядал; и ето, Аз съм с вас през, всичките дни до свършека на века. [Амин].
ІІ.Исус по пътя за дома на грешника
- и като минаваше ....
1.Гледката по пътя за дома на грешника
- видя Леви Алфеев - Кой е той ?
а. Евреин който събирал данъци,лихвар ( минъстър на финансите )
б. човек който е бил мразен от своя народ поради това че събира данък не за Храма,а за Римската държава
2.призивът по пътя към дома на грешника
а. Върви след Мене
- не след света,богатството
- пример: Господи какво не ми достига
Мт.19:16-21"И ето един |момък| дойде при Него и рече: Учителю, какво добро да сторя, за да имам вечен живот?А той му каза: Защо питаш Мене за доброто? Един [Бог] има, който е добър. Но ако искаш да влезеш в живота пази заповедите.Казва Му: Кои? Исус рече: |Тия|: Не убивай; Не прелюбодействувай; Не кради; Не лъжесвидетелствувай;Почитай баща си и майка си; и Обичай ближния си както себе си.Момъкът Му казва: Всичко това съм пазил [от младостта си]; какво ми още не достига?Исус му рече: Ако искаш да бъдеш съвършен, иди, продай имота си, и дай на сиромасите; и ще имаш съкровище на небесата; дойди и Ме следвай.
- не след алкохола,картите
пример: Блудният син
Лк.15:12-31"Каза още: Някой си човек имаше двама сина.И по-младият от тях рече на баща си: Тате, дай ми дела, който ми се пада от имота. И той им раздели имота.И не след много дни по-младият син си събра всичко и отиде в далечна страна, и там разпиля имота си с разпуснатия си живот.И като иждиви всичко, настана голям глад в оная страна; и той изпадна в лишение.И отиде да се пристави на един от гражданите на оная страна, който го прати на полетата си да пасе свини.И желаеше да се насити с рошковите, от които ядяха свините; но никой не му даваше.А като дойде на себе си рече: Колко наемници на баща ми имат излишък от хляб, а пък аз умирам от глад!Ще стана да ида при баща си и ще му река: Тате, съгреших против небето и пред тебе;не съм вече достоен да се наричам твой син; направи ме като един от наемниците си.И стана и дойде при баща си. А когато бе още далеч, видя го баща му, смили се, и като се завтече, хвърли се на врата му и го целуваше.Рече му синът: Тате, съгреших против небето и пред тебе; не съм вече достоен да се наричам, твой син.Но бащата рече на слугите си: Скоро изнесете най-хубавата премяна и облечете го, и турете пръстен на ръката му и обуща на нозете му;докарайте угоеното теле и го заколете и нека ядем и се веселим;защото този мой син бе мъртъв, и оживя, изгубен бе, и се намери. И почнаха да се веселят.А по-старият му син беше на нивата; и като си идеше и се приближи до къщата, чу песни и игри.И повика един от слугите и попита, що е това.А той му рече: Брат ти си дойде; и баща ти закла угоеното теле, защото го прие здрав.И той се разсърди и не искаше да влезе и баща му излезе и го молеше.А той в отговор рече на баща си: Ето, толкова години ти работя, и никога не съм престъпил някоя твоя заповед; но на мене нито яре не си дал някога да се повеселя с приятелите си;а щом си дойде този твой син, който изпояде имота ти с блудниците, за него си заклал угоеното теле.А той му каза: Синко ти си винаги с мене, и всичко мое твое е.Но прилично беше да се развеселим и да се зарадваме; защото този твой брат бе мъртъв, и оживя, и изгубен бе, и се намери.
- не след телевизора,котлона,не след клюката на улицата а върви след Мене
? - Вървим ли след Господа ? нека се запитаме и си отговорим сами
3.послушанието по пътя към дома на грешника
- и тъй,стана и отиде след Него....
ІІІ.в дома на грешника
1. Трапезата в дома на грешника
ст.15"И когато |Исус| седеше на трапезата в къщата му, заедно с Него и учениците Му, насядаха и много бирници и грешници; защото бяха мнозина и отиваха подир Него.
2.Гостите в трапезата на грешния човек
а. Исус    б. учениците Му      в. бирниците     г. грешниците
3. Личността която докара гостите в дома на грешника
- Исус Христос
ст.15"И когато |Исус| седеше на трапезата в къщата му, заедно с Него и учениците Му, насядаха и много бирници и грешници; защото бяха мнозина и отиваха подир Него.
4.Обвинителите в дома на грешника
ст.16"Тогава книжниците, |които бяха| от фарисеите, като видяха, че Той яде с грешниците и бирниците, казаха на учениците Му: Защо яде и пие с бирниците и грешниците?
- собственикът на къщата не обвини Исус,той се радваше.Тжой покани приятелите си,отвори вратата на своя дом.но знаещите но не изпълняващите обвиниха Исус
" Защо яде и пие с бирниците и грешниците?
5.Изобличението в дома на грешника
ст.17" А Исус, като чу това, каза им: Здравите нямат нужда от лекар, а болните; не съм дошъл да призова праведните, но грешниците (на покаяние).

заключение

Исус по пътя за твоя дом,по пътя за моя дом.Днес Исус идвайки в нашия дом идва с Божие`то помазание,Божие,то изцелиние,идва с Божие`то прощение и изцеление.
Но какво вижда ? Вижда християни седнали пред телевизора,тенджерата,алкохола,картите.вижда всичко това но не обвинява а казва стани и ела след Мене,и Аз ще променя  
живота ти
- готов ли си да позволиш на Исус да промени живота ти ? ако си готов покани Го сега и Му благодари
1.Тим.1:15"Вярно е това слово и заслужава пълно приемане, че Христос Исус дойде на света да спаси грешните, от които главният съм аз.
- ето това е промяна от дом но кръчма Иус обръща и прави дом на радост и веселие

п-р Али Исмаилов Ахмедов 30.03.2011 



Тагове:   dom,   gresnik,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ilveen
Категория: Хоби
Прочетен: 406556
Постинги: 331
Коментари: 21
Гласове: 80
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930