Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2013 16:11 - за томина неделя- Не - ? - Вярващия Йн.20:29
Автор: ilveen Категория: Хоби   
Прочетен: 690 Коментари: 1 Гласове:
2



Не - ? - Вярващият

Йн.20:24-29"А Тома, един от дванадесетте наречен Близнак, не беше с тях, когато дохожда Исус.Затова другите ученици му казаха: Видяхме Господа. А той им рече: Ако не видя на ръцете Му раните от гвоздеите, и не туря ръката си в ребрата Му, няма да повярвам.И подир осем дни учениците Му пак бяха вътре, и Тома с тях. Исус дохожда, като беше заключена вратата, застана насред, и рече: Мир вам!Тогава каза на Тома: Дай си пръста тука и виж ръцете Ми, и дай ръката си и тури я в ребрата Ми; и не бъди невярващ, а вярващ.Тома в отговор Му рече: Господ мой и Бог мой!Исус му казва: Понеже Ме видя, [Томо], ти повярва, блажени ония, които, без да видят, са повярвали."

І.Личността чрез която се изявява думата : Не - ? - Вярващия
1. Тома - наречен близнак
2. един от дванадесетте апостоли
3. очевидец на Христовото служение
ІІ.Причината поради която Тома се проявява като Не - ? - Вярващия
1.Неоправданото му отсъствие
Йн.20:24"А Тома, един от дванадесетте наречен Близнак, не беше с тях, когато дохожда Исус.
2.Свидетелството на другите ученици
Йн.20:25"Затова другите ученици му казаха: Видяхме Господа. А той им рече: Ако не видя на ръцете Му раните от гвоздеите, и не туря ръката си в ребрата Му, няма да повярвам."
- кога видяха Господа ? когато Тома не беше с тях
Йн.20:19-20"  А вечерта на същия ден, първия на седмицата, когато вратата на |стаята|, гдето бяха учениците, беше заключена поради страха от юдеите, Исус дойде, застана посред, и каза им: Мир вам!И като рече това, показа им ръцете и ребрата Си. И зарадваха се учениците като видяха Господа.
а. Тома видяхме Господа Жив
б. Тома видяхме раните по ръцете Му
в. Тома видяхме раната от ребото Му
- повярвай ни Тома видяхме Господа.Апостолите се радваха но Тома не защо ? защото
3.Съмнение в думите на учениците
Йн.20:25"Затова другите ученици му казаха: Видяхме Господа. А той им рече: Ако не видя на ръцете Му раните от гвоздеите, и не туря ръката си в ребрата Му, няма да повярвам."
- Откъде разбираме че Тома се е съмнявал в свидетелството на учениците
а. думата ако - показва съмнение
б. думата не видя - показва недоверие
- Тома не се доверяваше на никой и докато не видеше Исус със собствените си очи щеше да бъде в съмнение
пример:
Когато Ева съгреши Адам не постъпи като Тома.Бог бе  казал ако ядеш непременно ще умреш.Ева каза аз ядох и не умрях,яж и ти и ти няма да умреш.И Адам яде без да се усъмни,яде без да се замисли.
- Защо Тома постъпи по този  начин - Причината бе една от проповедите на Исус Христос
Мт.24:26"Прочее, ако ви кажат: Ето, Той е в пустинята; не излизайте;| или:| Ето Той е във вътрешните стаи; не вярвайте."
- Защо Тома не вярваше ? защото
Отк.1:7"Ето, иде с облаците; и ще Го види всяко око, и ония, които го прободоха; и всички земни племена ще възридаят за Него. Така е. Амин.
- Тома беше прав за себе си.Ако Исус е възкръснал Аз трябва да Го видя.Днес все още има хора които не вярват и се съмнават във възкръсението на Исус,те също искат да Го видят и да Го попипат.
пример: Исус се явява на Кносов
- днес Исус може да се яви и на теб но в Словото Божие четем че ние трябва да се доверим и да вярваме на апостолското свидетелство
1.Йн.1:1-3"Това, което беше отначало, което чухме, което видяхме с очите си, което изгледахме и ръцете ни попипаха, за Словото на Живота, -(защото животът се яви, и ние видяхме, и свидетелствуваме, и ви възвестяваме вечния живот, който беше у Отца и се яви нам),това, което сме видели и чули, него възвестяваме и на вас, за да имате и вие общение с нас; а пък нашето общение е с Отца и с Неговия Син Исус Христос."
- днес ние не трябва да се съмняваме като Тома въпреки че той бе прав за съмнението си а трябва да приемем свидетелството на Словото
пример: пророк Авраам
Рим.4:18-20" |Авраам|, надявайки се без |да има причина за| надежда, повярва, за да стане отец на много народи, според реченото: "Толкова ще бъде твоето потомство".
Без да ослабне във вяра, той вземаше пред вид, че тялото му е вече замъртвяло, като бе на около сто години, |вземаше пред вид| и мъртвостта на Сарината утроба, -обаче, относно Божието обещание не се усъмни чрез неверие, но се закрепи във вяра, и даде Богу слава,
ІІІ.Доказателството за Не - ? - Вярващия
Йн.20:26"И подир осем дни учениците Му пак бяха вътре, и Тома с тях. Исус дохожда, като беше заключена вратата, застана насред, и рече: Мир вам!
1. Времето на доказателсттвото
- осем дни след срещата на Тома с другите ученици
*- тези осем дни не бяха достатъчни за да уверят Тома че Исус е жив
а. Свидетелството на Мария не можа да увери Тома във възкръсението на Исус
Йн-20:18" Мария Магдалина дохожда и известява на учениците, че видяла Господа, и че Той й казал това.
б. Свидетелството на учениците не можаха да уверят Тома че Исус е жив
Йн.20:20"И като рече това, показа им ръцете и ребрата Си. И зарадваха се учениците като видяха Господа.
в. Свидетелството на пътуващите за Емаус не можаха да уверят Тома чу Исус е жив
Лк.24:32-36"И рекоха помежду си: Не гореше ли в нас сърцето, когато ни говореше по пътя и когато ни тълкуваше писанията?И в същия час станаха и се върнаха в Ерусалим, гдето намериха събрани единадесетте и тия, които бяха с тях,които и казаха: Господ наистина възкръснал и се явил на Симона.Те пък разправиха |станалото| по пътя, и как Го познаха, когато разчупваше хляба.И когато говореха за това, сам |Исус| застана посред тях и каза им: Мир вам!
2.Личността доказваща истината за възкръсението
- самият Господ Исес Христос
Йн.20:27"Тогава каза на Тома: Дай си пръста тука и виж ръцете Ми, и дай ръката си и тури я в ребрата Ми; и не бъди невярващ, а вярващ.
- днес тези думи може да са към всеки един от нас,ако ти имаш съмнение като Тома и искаш да видиш Исус трябва да Го потърсиш със цялото си сърце и ще го намериш
пример : Савел по пътя за Дамаск
Дея.Ап.9:3-5"И на отиване, като наближаваше Дамаск, внезапно блесна около него светлина от небето.И като падна на земята, чу глас, който му каза: Савле, Савле, защо Ме гониш?А той рече: Кой си Ти, Господи? А Той |отговори|: Аз съм Исус, Когото ти гониш.
Дея.Ап.9:17"И тъй Анания отиде и влезе в къщата; и като положи ръце на него, рече: Брате Савле, Господ ме изпрати, - същият Исус Който ти се яви на пътя, по който ти идеше, - за да прогледаш и да се изпълниш със Светия Дух.
а. Исус се явява на Кносов
б. Исус се явява на Мохамед
в. Исус ще се яве и на теб
ІV.Премахването на съмнението от Не - ? - Вярващия
Йн.20:28"Тома в отговор Му рече: Господ мой и Бог мой!
V.Благословението на  Вярващия
Йн.20:28"Исус му казва: Понеже Ме видя, [Томо], ти повярва, блажени ония, които, без да видят, са повярвали.

заключение

Блажен ли си ? твоето благословение зависи от твоята вяра

п-р Али Исмаилов Ахмедов  30.04.2011




Тагове:   неделя,   Тома,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. danailvdimitrov - какъв е този п-р Али Ахмедов?
09.05.2013 16:52
протестант-мюсюлманин ли ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ilveen
Категория: Хоби
Прочетен: 406233
Постинги: 331
Коментари: 21
Гласове: 80
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930