Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2013 21:09 - НАЙ ГОЛЯМАТА ЗАПОВЕД МТ.22:34-40
Автор: ilveen Категория: Хоби   
Прочетен: 1114 Коментари: 0 Гласове:
0



НАЙ ГОЛЯМАТА ЗАПОВЕД

Мт.22:34-40 " А фарисеите, като чуха, че смълчал садукеите, събраха се заедно.И един от тях, законник, за да Го изпита, зададе Му въпрос:Учителю, коя е голямата заповед в закона?А Той му рече: "Да възлюбиш Господа твоя Бог с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичкия си ум".Това е голямата и първа заповед.А втора, подобна| на нея|, е тая: "Да възлюбиш ближния си, както себе си".На тия две заповеди стоят целият закон и пророците. "

І. СЪБРАНИЕТО ПРЕДИ ВЪПРОСА КОЯ Е НАЙ - ГОЛЯМАТА ЗАПОВЕД

ст-34 "А фарисеите, като чуха, че смълчал садукеите, събраха се заедно. "

ІІ. ДЛЪЖНОСТА НА ЛИЧНОСТА ПОСТАВЯЩА ВЪПРОСА : КОЯ Е НАЙ - ГОЛАМАТА ЗАПОВЕД

1. Този път не бяха фарисеита
2. Този път не бяха и садукеите
3. Този пат беше един законик
- човек който знаеше Божия закон,но вместо да го изпълнява го усуетява ( пречи на изпълнението му )
пример : Лк.7:30 " А фарисеите и законниците осуетиха Божията воля спрямо себе си, като не бяха се кръстили от него). "
Лк.10:25-37 " притчата за Самарянина нека да погледнем
стих-25 "И, ето, някой законник стана и Го изпитваше, казвайки: Учителю, какво да правя за да наследя вечен живот?

ІІІ. ВЪПРОСЪТ - КОЯ Е НАЙ ГОЛЯМАТА ЗАПОВЕД

не вече какво да направя за да наследя вечен живот,а коя е най - голямата заповед.Днес е същото след нашето повярване ние научаваме какво иска Бог от нас новместо до изпълняваме Божие`то Слово ние го пренабрегваме подобно на свещеникът и левитът който не помогна на нуждаущият се човек и се превръщаме в законици търсейки коя е най - голямата заповед ,коя е най голямата тайна какво е писал този и онзи апостол с което се превръщаме не в изпълнители на закона а в обумници и клюкари и обвинители

ІV. ОТГОВОРА НА ВЪПРОСА

На законик се отговаря чрез закона
Вт.6:4-5 " Слушай, Израилю; Иеова нашият Бог е един Господ; и да възлюбиш Господа твоя Бог с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичката си сила.
Вт.6:6-7 " Тия думи, които ти заповядвам днес, нека бъдат в сърцето ти;и на тях да учиш прилежно чадата си, и за тях да говориш, когато седиш в дома си, когато ходиш по пътя, когато лягаш и когато ставаш. "
1. Да Възлюбиш Господа твоя Бог със цялото си сърце.
Как може човек да възлюби Господа със цялото си сърце ?
А. Като Му се доверява във всичко
Б. Като Му благодари за всичко,а доверието и благодарноста излезат от сърцето
Пс.17:3 " Изпитал си сърцето ми; посетил си ме нощно време;
Опитал си ме; и не си намерил в мене никакво зло намерение.Мислите ми не надвишават устата ми. "
* Да Възлюбиш Господа твоя Бог със цялата си душа
- Душата е органът който се създава след съединението на Божия Дух и тялото на човека
пример : Създаването на Адам и Ева
Бит.2:7 " И Господ Бог създаде човека от пръст из земята, и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа. "
- Как може да възлюбиш Господа със душата си ? Като Му се покланяш Йн.4:24 " Бог е дух; и ония, които Му се покланят, с дух и истина трябва да се покланят. "
Лк.1:46 " И Мария каза: - Величае душата ми Господа,
* Да Възлюбиш Господа твоя Бог със цялата си сила
- Да възлюбиш Господа не само когато си здрав и всичко е добре,но и когато и болен и преминаваш през изпитания,не да чакаш да остарееш а сега дакато си млад
2. Новият завет добавя не само да възлюбиш Господа,но да възлюбиш близния си както себе си
- Как може да възлюбим ближния си както себе си ?
Лев.19:18 " Да не отмъщаваш, нито да храниш злоба против ония, които са от людете ти; но да обичаш ближния си както себе си. Аз съм Господ. "
А. Да не отмъщаваш
Б. Да не храниш злоба
Мт.5:42-48 " Дай на оногова, който проси от тебе; и не се отвръщай от оногова, който ти иска на заем.Чули сте, че е било казано: "Обичай ближния си, а мрази неприятеля си".Но Аз ви казвам: Обичайте неприятелите си и молете се за тия, които ви гонят;за да бъдете чада на вашия Отец, Който е на небесата; защото Той прави слънцето Си да изгрява на злите и на добрите, и дава дъжд на праведните и на неправедните.Защото, ако обичате само ония, които обичат вас, каква награда ви се пада? Не правят ли това и бирниците?И ако поздравявате само братята си, какво особено правите? Не правят ли това и езичниците?И тъй бъдете съвършени и вие, както е съвършен вашият небесен Отец. "
1. Дай на онзи който проси от теб
2. обичай неприятеля си
3. моли се за тия които те молят
4. Бъди съвършен както е съвершен вашият небесен Отец
- Защо ? Защото Як.2:8-11 " Обаче, ако изпълнявате царския закон, според писанието: "Да обичаш ближния си като себе си", добре правите.Но ако гледате на лице, грях правите, и от закона се осъждате като престъпници.Защото, който опази целия закон, а съгреши в едно |нещо|, бива виновен във всичко.Понеже Оня, Който е рекъл: "Не прелюбодействувай", рекъл е и: "Не убивай", тъй че, ако не прелюбодействуваш, а пък убиваш, станал си престъпник на закона. "
- Как казваш ти коя е най голямата заповед ? Ти казваш че обичаш Господа добре правиш но чуйте какво казва Божие`то Слово
Гал.5:14 " Защото целият закон се изпълнява в една дума, |сиреч|, в тая "Да обичаш ближния си както себе си . "
- Защо е нужно да обичаме ближния си
1.Йн.4:20-21 " Ако рече някой: Любя Бога, а мразя брата си, той е лъжец; защото, който не люби брата си, когото е видял, не може да люби Бога, Когото не е видял.И тая заповед имаме от Него: Който люби Бога, да люби и брата си. " Амин
Заключение
Днес коя е най - голямата Заповед за теб ? запитай се днес и ако тя е да възлюбиш Господа своя Бог с цялото си сърце,душа и сила запитай се отново,защото не който казва Господи,господи ще влезе в Небесното Царство а този който върше Неговата воля,а Неговата воля е да обичаме ближния си както себе си,защото любовта към ближния показва любовта ни към Бога

Али Исмаилов Ахмедов 20.02.2011




Тагове:   заповед,   голяма,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ilveen
Категория: Хоби
Прочетен: 406603
Постинги: 331
Коментари: 21
Гласове: 80
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930