Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2013 16:33 - ХРИСТОВОТО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ МТ.13:1-12
Автор: ilveen Категория: Хоби   
Прочетен: 828 Коментари: 0 Гласове:
1



ХРИСТОВОТО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Мт.23:1-12 " Тогава Исус продума на народа и на учениците Си казвайки:На Моисеевото седалище седят книжниците и фарисеите;затова всичко що ви заръчат, правете и пазете, но според делата им не постъпвайте; понеже говорят, а не вършат.Защото свързват тежки и непоносими бремена, и ги налагат върху плещите на хората, а самите те не искат нито с пръста си да ги помръднат.Но вършат всичките си дела, за да ги виждат хората; защото разширяват филактериите си, и правят големи полите |на дрехите си|,и обичат първото място при угощенията, и първите столове в синагогите,и поздравите по пазарите, и да се наричат от хората: учители.Но вие недейте се нарича учители, защото Един е вашият Учител, а вие всички сте братя.И никого на земята недейте нарича свой отец, защото Един е вашият Отец,Небесният.
Недейте се нарича нито наставници, защото Един е вашият Наставник, Христос.А по-големият между вас нека ви бъде служител.Но който възвишава себе си ще се смири; и който смири себе си ще се възвиси. "

І. КОЙ ПРЕДУПРУЖДАВА
- Исус Христос
ІІ. КОГО ПРЕДУПРЕДЖАВА
1. Предупреждава народа
2. Предупреждава учениците Си
ІІІ. ПРИЧИНАТА ЗАЩО ГИ ПРЕДУПРЕЖДАВА
1. Предупреждава ги относно учението на книжниците и фарисеите
ст.2 " На Моисеевото седалище седят книжниците и фарисеите;затова всичко що ви заръчат, правете и пазете, но според делата им не постъпвайте; понеже говорят, а не вършат. "
2. Предупреждава ги относно живота на книжниците и фарисеите
- животът им бе лош,лош пред Бога
ст.4 " Защото свързват тежки и непоносими бремена, и ги налагат върху плещите на хората, а самите те не искат нито с пръста си да ги помръднат. "
3. Предупреждава ги относно гордостта на книжниците и фарисеите
ст.5-7 " Но вършат всичките си дела, за да ги виждат хората; защото разширяват филактериите си, и правят големи полите |на дрехите си|,и обичат първото място при угощенията, и първите столове в синагогите,и поздравите по пазарите, и да се наричат от хората: учители. "
А. Вършат делата си за да ги виждат хората,а това не е угодно пред Бога
Мт.6:1-8 " Внимавайте да не вършите |делата на| правдата си пред човеците, за да ви виждат; инак нямате награда при Отца си, Който е на небесата.И тъй, когато правиш милостиня, не тръби пред себе си, както правят лицемерите по синагогите и по улиците, за да бъдат похвалявани от човеците; истина ви казвам: Те са получили вече своята награда.А когато ти правиш милостиня, нека левицата ти не узнае какво прави десницата ти;за да става твоята милостиня в тайно; и твоят Отец, Който вижда в тайно, ще ти въздаде [на яве].И когато се молите, не бивайте като лицемерите; защото те обичат да се молят стоящи по синагогите и по ъглите на улиците, за да ги виждат човеците; истина ви казвам: Те са получили вече своята награда.А ти, когато се молиш, влез във вътрешната си стаичка, и като си затвориш вратата, помоли се на своя Отец, Който е в тайно; и Отец ти, Който вижда в тайно, ще ти въздаде [на яве].А когато се молите, не говорете излишни думи, както езичниците; защото те мислят че ще бъдат послушани заради многото си говорене.И тъй, не бъдете като тях; защото Отец ви знае от що се нуждаете преди вие да Му искате. "
- Предупреждение относно добрите дела
- Предупреждение относно милостинята
- Предупреждение относно молитвата
Б. Обичат първите места в угощенията
Лк.14:7-11 " И като забелязваше как поканените избираха първите столове, каза им притча, думайки:Когато те покани някой на сватба, не сядай на първия стол, да не би да е бил поканен от него по-почетен от тебе,и дойде този, който е поканил и тебе и него, и ти рече: Отстъпи това място на този човек; и тогава ще почнеш със срам да заемаш последното място.Но когато те поканят, иди и седни на последното място, и когато дойде този, който те е поканил, да ти рече: Приятелю, мини по-горе. Тогава ще имаш почит пред всички тия, които седят с тебе на трапезата.Защото всеки, който възвишава себе си, ще се смири, а който смирява себе си ще се възвиси. "
В. за първите столове днес
- аз ще бъда хориста
- аз ще бъда домакина
- аз ще бъда дякона
- аз ще бъда пастера
Днес всеки иска да седи на първия стол,никой не иска да седи на задния стол и да бъде мирянин
Пример : пастира и мирянина който седял зад вратата
Мк.9:35 " И като седна, повика дванадесетте и каза им: Който иска да бъде пръв, ще бъде от всички последен и на всички служител. "
Г. Обичат поздравите по пазарите
Д. Обичат да се наричат учители
- Но Но Но Исус казва на народа и на учениците Си " Вие не бъдете като тях "
ст.3 " затова всичко що ви заръчат, правете и пазете, но според делата им не постъпвайте; понеже говорят, а не вършат. "
1. Вие не се наричайте учители Защо ? - Защото един е нашия учител,а ние всички сме братя и сестри в Господа
Йн.13: 13-17 "  Вие Ме наричате Учител и Господ; и добре казвате, защото съм такъв.И тъй, ако Аз, Господ и Учител, ви умих нозете, то и вие сте длъжни един на друг да си миете нозете.Защото ви дадох пример да правите и вие както Аз направих на вас.Истина, истина ви казвам, слугата не е по-горен от господаря си, нито пратеникът е по-горен от онзи, който го е изпратил.Като знаете това, блажени сте, ако го изпълнявате. "
Мт.23:8 "  Но вие недейте се нарича учители, защото Един е вашият Учител, а вие всички сте братя. "
2. Никого не наричайте отец ? защото един е вашият Отец Небесният
Мт.23:9 " И никого на земята недейте нарича свой отец, защото Един е вашият Отец, Небесният. "
Мт.6:9 " Отче наш...
3. Никого не наричайте наставник ? защото един е вашият наставник
Мт.23:10 " Недейте се нарича нито наставници, защото Един е вашият Наставник, Христос. "
Заключение
Днес Исус предупреждава Църквата Си и казва " Не се отделяйте от Моето стадо защото пастира не върши Моята воля,Вие изпълнявайте това което ви казват но според делата им не постъпвайте.Не се правете на голямата работа а се смирете под мощната ръка на Бога
ст.11-12 " А по-големият между вас нека ви бъде служител.Но който възвишава себе си ще се смири; и който смири себе си ще се възвиси. "
Пример с добрия слуга Мт.25:14-45 - хубаво добри и верно слуго влез в радоста на господаря си.Как влезе в радоста на господаря си ?
ст.35-39 " Защото огладнях и Ме нахранихте; ожаднях и Ме напоихте; странник бях и Ме прибрахте;гол бях и Ме облякохте; болен бях и Ме посетихте; в тъмница бях и Ме споходихте.Тогава праведните в отговор ще Му кажат: Господи, кога Те видяхме гладен, и Те нахранихме; или жаден, и Те напоихме?И кога Те видяхме странник, и Те прибрахме, или гол и Те облякохме?И кога Те видяхме болен или в тъмница и Те споходихме?  Господи кога направихме всичко това ст.40 " А Царят в отговор ще им рече: Истина ви казвам: Понеже сте направили това на един от тия най-скромни Мои братя, на Мене сте го направили. "

Али Исмаилов Ахмедов 24.01.2011



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ilveen
Категория: Хоби
Прочетен: 412549
Постинги: 331
Коментари: 21
Гласове: 80
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930