Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2014 12:02 - ПОМНИ ТОЗИ ДЕН ИЗХ.13:3
Автор: ilveen Категория: Хоби   
Прочетен: 510 Коментари: 0 Гласове:
0



ПОМНЕТЕ ТОЗИ ДЕН

Изход.13:3 " Тогава рече Моисей на людете: Помнете тоя ден, в който излязохте из Египет, из дома на робството; защото със силна ръка Господ ви изведе от там. Никой да не яде квасно. "

I. КОЙ Е ДЕНЯТ КОЙТО БОГО ИСКА ДА ПОМНИМ
1. Бог иска израелският народ да помни денят на своето робство
Изход.3:7-9 " И рече Господ: Наистина видях страданието на людете Ми, които са в Египет, и чух вика им поради настойниците им; защото познах неволите им.И слязох, за да ги избавя от ръката на египтяните, и да ги заведа от оная земя, в земя добра и пространна, в земя гдето текат мляко и мед, в земята на ханаанците, хетейците, аморейците, ферезейците, евейците и евусейците.И сега, ето, вика на израилтяните стигна до Мене; още видях и притеснението, с което ги притесняват египтяните. "
Изход.6:5-8 " При това, чух пъшкането на израилтяните поради робството, което им налагат египтяните, и си спомних завета.Затова, кажи на израилтяните: Аз съм Иеова; ще ви изведа изпод товарите на египтяните, ще ви избавя от робството ви под тях, и ще ви откупя с издигната мишца и с велики съдби.Ще ви взема за Мои люде, и ще бъда ваш Бог; и ще познаете, че Аз съм Господ, вашият Бог, Който ви извеждам изпод египетските товари.И ще ви въведа в земята, за която съм се клел {Еврейски: издигнах ръката си.}, че ще я дам на Авраама, на Исаака и на Якова; и ще я дам на вас за наследство. Аз съм Иеова. "
Изход.8.13:8-10 " И в оня ден ще обясниш на сина си, като речеш: Това правя поради онова, което Господ ми стори, когато излязох от Египет.Това ще ти бъде за белег на ръката, и за спомен между очите, за да бъде Господният закон в устата ти; защото със силна ръка Господ те изведе из Египет.Прочее, ще пазиш тая наредба всяка година на времето й. "
2. Бог иска израелският народ да помни денят в който опази децата им от смърта
Изход.11:4-7 " Моисей каза на Фараона: Така говори Господ: Около средата на една нощ Аз ще мина през Египет;и всеки първороден в Египетската земя ще умре, от първородния на Фараона, който седи на престола си, до първородния на слугинята, която е зад воденицата, и до всяко първородно от добитъка.И по цялата Египетска земя ще се нададе голям писък, какъвто никога не е имало, нито ще има вече такъв.А против израилтяните, против човек или животно, нито куче няма да поклати езика си, за да познаете, че Господ прави разлика между египтяните и израилтяните. "
Изход.12:7 " После нека вземат от кръвта и турят на двата стълба и на горния праг на вратата на къщите, гдето ще го ядат. "
Изход.12:14-16 " Защото в оная нощ ще мина през Египетската земя, и ще поразя всяко първородно в Египетската земя, и човек и животно; и ще извърша съдби против всичките египетски богове; Аз съм Иеова.И кръвта на къщите, гдето сте, ще ви служи за белег, така че, като видя кръвта, ще ви отмина, и когато поразя Египетската земя, няма да нападне върху вас погубителна язва.Оня ден ще ви бъде за спомен, и ще го пазите като празник на Господа във всичките си поколения; вечен закон ще ви бъде, да го празнувате. "
3. Бог иска израелският народ да помни денят на своето освобождение
Изход.13:8-10 " И в оня ден ще обясниш на сина си, като речеш: Това правя поради онова, което Господ ми стори, когато излязох от Египет.Това ще ти бъде за белег на ръката, и за спомен между очите, за да бъде Господният закон в устата ти; защото със силна ръка Господ те изведе из Египет.Прочее, ще пазиш тая наредба всяка година на времето й. "
4. Бог иска израелският народ да помни денят в който преминаха през червеното море
Изход.14:6 " А ти дигни жезъла си и простри ръката си над морето та го раздели, и израилтяните ще преминат през морето по сухо. "
Изход.14:16 " Тогава рече Господ на Моисея: Защо викаш към Мене? Кажи на израилтяните да вървят напред.А ти дигни жезъла си и простри ръката си над морето та го раздели, и израилтяните ще преминат през морето по сухо.
Изход.14:21-22" Моисей, прочее, простря ръката си над морето; и Господ направи да се оттегля морето цялата оная нощ от силен източен вятър та се пресуши морето и водите се раздвоиха.Така израилтяните влязоха всред морето по сухо; и водите бяха за тях преграда от дясната и от лявата им страна.
5. Бог иска израелският народ да помни денят в не бяха сами в пустинята Бог ги водеше денем в облак а вечер с огнен стълб
Изход.13:21-22 " И Господ вървеше пред тях, денем в облачен стълб, за да ги управя из пътя, а нощем в огнен стълб, за да им свети, та да пътуват денем и нощем.Той не отнемаше отпред людете облачния стълб денем, нито огнения стълб нощем. "
А. Бог не ги остави гладни храни ги четиридесет години с манна
Изход.16:35 " И израилтяните ядоха манната четиридесет години, докато дойдоха в обитаемата земя, ядоха манна, докато пристигнаха до границите на Ханаанската земя. "
Б. Бог не ги остави голи четиридесет години дрехите им не увяхнаха и обувките им не се скъсаха
В. Бог не ги остави жадни утоли жаждата им
Изход.15:23-26 " После дойдоха в Мера, но не можеха да пият от водата на Мера защото беше горчива; (затова се наименува Мера {Т.е., Горчивина.}).Тогава людете роптаеха против Моисея, казвайки: Що да пием?А той извика към Господа, и Господ му показа дърво; и като го хвърли във водата, водата се подслади. Там им наложи повеление и наредба, и там ги опита, като рече:Ако прилежно слушаш гласа на Господа своя Бог, и вършиш онова, което Му е угодно, и слушаш заповедите Му, и пазиш всичките Му повеления, то не ще ти нанеса ни една от болестите, които нанесох върху египтяните; защото Аз съм Господ, Който те изцелявам. "
Изход.17 :1-7 "  След това цялото общество израилтяни тръгнаха от пустинята Син, като бяха пътуванията им според Господната заповед; и разположиха стан в Рафидим, гдето нямаше вода да пият людете.Затова людете се караха с Моисея и рекоха: Дай ни вода да пием. А Моисей им рече: Защо се карате с мене? защо изпитвате Господа?Но людете ожадняха там за вода; и людете роптаеха против Моисея, като думаха: Защо ни изведе из Египет да умориш с жажда и нас, и чадата ни, и дбитъка ни?Тогава Моисей извика към Господа казвайки: какво да правя с тия люде? още малко и ще ме убият с камъни.А Господ рече на Моисея: Замини пред людете, като вземеш със себе си някои от Израилевите старейшини; вземи в ръката си и жезъла си, с който удари реката, и върви.Ето, Аз ще застана пред тебе там на канарата в Хорив; а ти удари канарата, и ще потече вода из нея, за да пият людете. И Моисей стори така пред очите на Израилевите старейшини.И нарече мястото Маса {Т.е., Изкушение.}, и Мерива {Т.е., Каране.}, поради карането на израилтяните, и понеже изпитаха Господа, като казаха: Да ли е Господ между нас, или не?
- Бог каза на пророк Мойсей иди кажи на Моя народ да помни всички тия неща,кажи им да помнят този ден,ден в който ги изведох от робството и им дадох свобода,кажи им да помнат деня в който опазих децата им от смърта,кажи им да помнят денят през който преминаха червеното море,кажи им да помнят деня в който ги хранех с манна от небето и ги водех всеки ден чрез облака и огнения стълб кажи да помнят и да не забравят.Но какво направи народана Израел вместо да помни и благодари забрави в
Числа.11:4-6 " И разноплеменното множество, което беше между тях, показа голямо лакомство; също и израилтяните пак плакаха и рекоха: Кой ще ни даде месо да ядем?Ние помним рибата, която ядохме даром в Египет, краставиците, дините, праза и червения и чесновия лук;а сега душата ни е изсъхнала; нищо няма; няма на какво да гледаме освен тая манна. "
Разноплеменното множество роптаеше но Словото Божие ни казва че народа на Израел също започна да роптае и да казва- ние помним рибата която ядохме даром в Египет - Ние помним краставиците - ние помним дините - ние помним праза,червения и чесниковия лук
Да народа на Израел помнеше всичко това но беше забравил че всичко това му се даваше когато беше роб в Египет.Да те забравиха Господа,забравиха чудесата и знаменията,забравиха че Бог презпази децата им от смърт и ги приведе през червеното моро но неко погледнем причината поради която както тогава така и днес хората забравят Господа
II. ПРИЧИНАТА ПОРАДИ НАРОДА НА ИЗРАИЛ ЗАБРАВИ ДЕНЯТ КОЙТО ТРЯБВАШЕ ДА ПОНМИ
- както тогава така и днес човек забравя своя Бог поради няколко причини
1. основна причина Страх
- не страх от Бога,не страх от човека,не страх от животните,не страх от природните бедствия а
А. Страх какво ще ядем това е най големия проблем който се превръща в причина човек да забрави своя Бог и свичко което Бог е направил за него
Б. Страх какво ще пием - ще умрем от жажда
В. Страх какво ще облечем - да не останем голи,да не останем назад във модата
тези три неща пречат на всеки човек да забрави за своя Господ - примерът със свадбата на царския син
Мт.22:1-5 "  Исус почна пак да им говори с притчи, като казваше:Небесното царство прилича на цар, който направи сватба на сина си.Той разпрати слугите си да повикат поканените на сватбата; но те не искаха да дойдат.Пак изпрати други слуги, казвайки: Речете на поканените: Ето, приготвих обеда си; юнците ми и угоените са заклани, и всичко е готово; дойдете на сватба.но те |занемариха| поканата, и разотидоха се, един на своята нива, а друг на търговията си;
1. Царят бе подготвил всичко
2. Царят изпрати слугите си - но гостите търсиха извинение -
Лк.14:18-20 " А те всички почнаха единодушно да се извиняват. Първият му рече: Купих си нива и трябва да изляза да я видя; моля ти се, извини ме.Друг рече: Купих си пет чифта волове, и отивам да ги опитам; моля ти се извини ме.А друг рече: Ожених се, и за това не мога да дойда.
А. купих си нива ( това е човекът който обича света повече от Бога
1 Йоана.2:15-17 " Не любете света, нито каквото е на света. Ако люби някой света, в него няма любов към Отца.Защото всичко що е в света, - похотта на плътта, пожеланието на очите, и тщеславието на живота, - не е от Отца, но е от света;и светът преминава, и неговите похоти; а който върши Божията воля, пребъдва до века. "
Б. купих си волове ( това са хората които се се отдали на богатството и търсят мотириалното а не духовното )
Матей.13:22 "  А посеяното между тръните е оня, който чува словото; но светските грижи и примамката на богатството заглушават словото, и той става безплоден. "
В. ожених се ( това са безгижнити хора,хара които не ги е грижа за семейството,за децата не ги е грижа са спасението,а грежата им е удоволствието)
каквото пийнем,каквото хапнем това ще ни остане
Лука.12:15-21 " И каза им: Внимавайте и пазете се от всяко користолюбие; защото животът на човека не се състои в изобилието на имота му.И каза им притча, като рече: Нивите на един богаташ родиха много плод.И той размишляваше в себе си, думайки: Какво да правя? защото нямам где да събера плодовете си.И рече: Ето какво ще направя: ще съборя житниците си и ще построя по-големи, и там ще събера всичките си жита и благата си.И ще река на душата си: Душо, имаш много блага натрупани за много години; успокой се, яж, пий, весели се.А Бог му рече: Глупецо! тая нощ ще ти изискат душата; а това което си приготвил, чие ще бъде?Така |става| с този, който събира имот за себе си, и не богатее в Бога. "
Гостите (поканенете )се оправдаваха не че нямаха време да дойдат а защото се страхуваха де не би някой да им открадне вола или да им изгори нивата да това са хората които забравят за чудесата на Господ и се отдалечават от Него.Но нека погледнем какво казва Словото Божие за тези хора
Матей.6:24-34 " Никой не може да слугува на двама господари, защото или ще намрази единия, а ще обикне другия, или към единия ще се привърже, а другия ще презира. Не можете да слугувате на Бога и на мамона.Затова ви казвам: Не се безпокойте за живота си, какво ще ядете или какво ще пиете, нито за тялото си, какво ще облечете. Не е ли животът повече от храната, и тялото от облеклото?Погледнете на небесните птици, че не сеят, нито жънат, нито в житници събират|: и пак| небесният ви Отец ги храни. Вие не сте ли много по-скъпи от тях?И кой от вас може с грижене да прибави един лакът на ръста си?И за облекло, защо се безпокоите? Разгледайте полските кремове как растат; не се трудят, нито предат;но казвам ви, че нито Соломон с всичката си слава не се е обличал като един от тях.Но ако Бог така облича полската трева, която днес я има, а утре я хвърлят в пещ, не |ще ли| много повече |да облича| вас маловерци?И тъй не се безпокойте, и не думайте: Какво ще ядем? или: Какво ще пием? или: Какво ще облечем?(Защото всичко това търсят езичниците), понеже небесният ви Отец знае, че се нуждаете от всичко това.Но първо търсете Неговото царство и Неговата правда; и всичко това ще ви се прибави.Затова, не се безпокойте за утре, защото утрешният ден ще се безпокои за себе си. Доста е на деня злото, което му се намери. "
Лука.12:6-7 " Не продават ли се пет врабчета за два асария? и ни едно от тях не е забравено пред Бога.Но вам и космите на главата са всички преброени. Не бойте се; вие сте много по-скъпи от врабчета. "
А. Не мислете какво ще ядете и какво ще пиете но първо търсето Божието Царство и всичко друго ще ви се прибави
Римляни.14:22 " Заради ядене недей съсипва Божията работа. Всичко наистина е чисто; но е зло за човека, който с яденето си |причинява| съблазън. "  защото
Римляни.14:17 " Защото Божието царство не е ядене и пиене, но правда, мир и радост в Светия Дух. "
III. КОЙ Е ДЕНЯТ КОЙТО БОГ ИСКА ДА ПОМНИМ ДНЕС
1. Бог иска днес ние да помним денят на нашето покаяние
2. Бог иска днес ние да помним денят на нашето изцеление
3. Бог иска днес ние да помним денят на нашето освобождение - освобождението от роството на греха,измамата,лъжата,неверието
4.Бог иска днес ние да помним денят на Христовото идване
Откровение.22:12"  Ето, ида скоро; и у Мене е наградата, |която давам|, да отплатя на всекиго, според каквито са делата му. "
5. Бог иска днес ние да помним денят в който ще застанем пред Неговия благодатен престол
Откровиние.20:12 " Видях и мъртвите големи и малки, стоящи пред престола; и |едни| книги се разгънаха; разгъна се и друга книга, която е |книгата| на живота; и мъртвите бидоха съдени според делата си по написаното в книгите. "
Заключение
Днес тия които са отдали сърцата си на Исус те не га забравят,не забравят робството на греха от което бяха освободени,не забравят любовта и грежите на Бога защото
Йоана.1:12 " А на ония, които Го приеха, даде право да станат Божии чада, |сиреч|, на тия, които вярват в Неговото име;
На тия които не са Го забравили и
примерът с цар Давид и стаята с двата пирона
1.Летописи.16:11-12 " Търсете Господа и Неговата сила.Търсете лицето Му винаги.Помнете пречудните дела, които е извършил,Знаменията Му и съдбите на устата Му,

Али Исмаилов Ахмедов



Тагове:   ден,   този,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ilveen
Категория: Хоби
Прочетен: 412021
Постинги: 331
Коментари: 21
Гласове: 80
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930