Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2014 09:53 - Юда предава Исус Христос Мт26:14-15
Автор: ilveen Категория: Хоби   
Прочетен: 1457 Коментари: 0 Гласове:
0



ЮДА ПРЕДАВА ИСУС ХРИСТОС

Матей.26:14-16 " огава един от дванадесетте, наречен Юда Искариотски отиде при първосвещениците и рече:Какво обичате да ми дадете и аз ще ви Го предам? И те му претеглиха тридесет сребърника.И от тогава той търсеше удобен случай да им Го предаде. "

I. ЛИЧНОСТТА КОЯТО ПРЕДАВА ИСУС ХРИСТОС
- Юда Искариотски - кой е той ?
1. Юда искариотски е един от дванадесетте апостола на Исус Христос
стих-14-15 " Тогава един от дванадесетте, наречен Юда Искариотски отиде при първосвещениците и рече:Какво обичате да ми дадете и аз ще ви Го предам? И те му претеглиха тридесет сребърника. "
2. Юда Искариотски е един от дванадесетте апостола който прекара три години и половина с Христос без да се отделя от Него ни деня ни ноща
3. Юда Искариотски е един от дванадесетте апостола който беше очевидец на Христовите чудеса и знамения
4. Юда Искариотски е един от дванадесетте апостола който три години и половина слушаше поучението на Исус
II. ВРЕМЕТО ПРЕЗ КОЕТО ЮДА ИСКАРИОТСКИ ПРЕДАВА ИСУС
1. Времето през което Юда Искариотски предава Исус Христос бе времето преди празника
- защо ? защото преди празника корените на предателството се посяха в него
Марко.14:10-11 " Тогава Юда Искариотски, оня, който бе един от дванадесетте, отиде при главните свещеници за да им Го предаде.Те, като чуха, зарадваха се, и обещаха да му дадат пари. И той търсеше сгоден случай да Го предаде. "
2. Времето през което Юда Искариотски предава Исус Христос бе времето след празника Пасха
Матей.26:21 " И като ядяха, рече: Истина ви казвам, че един от вас ще Ме предаде.
3. Времето през което Юда Искариотски предава Исус Христос бе времето след основаването на Новия Завет чрез Господната вечеря
Матей.26:26-28 " И когато ядяха, Исус взе хляб, благослови, и го разчупи и като го даваше на учениците, рече: Вземете яжте; това е Моето тяло.Взе и чашата, и, като благодари, даде им, и рече: Пийте от нея всички!Защото това е Моята кръв на [новия] завет, която се пролива за прощаване на греховете. "
4. Времето през което Юда Искариотски предава Исус Христос бе времето след молитвата в Гетсиманската градина
Лука.22:47-48 " Докато още говореше, ето едно множество; и този който се наричаше Юда, един от дванадесетте, вървеше пред тях; и приближи се до Исуса, за да Го целуне.А Исус му рече: Юдо, с целувка ли предаваш Човешкия Син?
III. ПРИЧИНАТА ПОРАДИ КОЯТА ЮДА ИСКАРИОТСКИ ПРЕДАВА ИСУС ХРИСТОС

1. Юда Искариотски предаде Исус не защото бе алчен за власт или пари
2. Юда Искариотски предаде Исус не защото Му завиждаше за Словото и народа който Го следваше
3. Юда Искариотски предаде Исус за да се сбъднат пророчествата ( изпълнят писанията )
Псалом.41:9 " Да! самият ми близък приятел, комуто имах доверие, Който ядеше хляба ми, дигна своята пета против мене. "
IV. ПОСЛЕДСТВИЯТА СЛЕД ПРЕДАТЕЛСТВОТО НА ХРИСТОС ОТ ЮДА ИСКАРИОТСКИ

1. Първото последствие след предаването на Христос бе връщането на тридесетте сребърника и самоубийството на Юда Искариотски
Матей.27:3-7 " Тогава Юда, който Го беше предал, като видя, че Исус бе осъден, разкая се и върна тридесетте сребърника на главните свещеници и старейшините и каза:Съгреших, че предадох невинна кръв. А те рекоха: Нам що ни е? Ти гледай.И като хвърли сребърниците в храма, излезе и отиде и се обеси.А главните свещеници взеха сребърниците и рекоха: Не е позволено да ги туряме в храмовата каса, понеже са цена на кръв.И като се съветваха, купиха с тях грънчаревата нива, за погребване на чужденци. "
2. Второто последствие след предаването на Христос от Юда Искариотски бе изпълнението на пророчеството от
Захария.11:12-13 " Тогава рекох: Ако ви се види добро, дайте ми заплатата ми, но ако не, недейте. И тъй, те ми претеглиха за заплата тридесет сребърника.И Господ ми рече: Хвърли ги на грънчаря, - хубавата цена с която бях оценен от тях! И взех тридесетте сребърника и ги хвърлих в Господния дом на грънчаря. "
Матей.27:6-10 " А главните свещеници взеха сребърниците и рекоха: Не е позволено да ги туряме в храмовата каса, понеже са цена на кръв.И като се съветваха, купиха с тях грънчаревата нива, за погребване на чужденци.Затова оная нива се нарече кръвна нива, както се нарича и до днес.Тогава се изпълни реченото чрез пророк Еремия, който каза: "И взеха тридесетте сребърника, цената на оценения, Когото оцениха някои от израилтяните,и дадоха ги за грънчаревата нива, според както ми заповяда Господ ".

3. Третото последствие след предаването на Христос от Юда Искариотски беше причината
А. Христос да бъде бит
Б. Христос да бъде руган
В. Христос да осъден
Исая.53:3-4 " Той наистина понесе печалта ни, И със скърбите ни се натовари; А ние Го счетохме за ударен, Поразен от Бога, и наскърбен.Но Той биде наранен поради нашите престъпления, Бит биде поради нашите беззакония; На Него дойде наказанието докарващо нашия мир, И с Неговите рани ние се изцелихме.
Г. Христос да бъде разпнат
Исая.53:12 " Затова ще Му определя дял между великите, И Той ще раздели корист със силните, Защото изложи душата Си на смърт И към престъпници биде причислен, И защото взе на Себе Си греховете на мнозина И ходатайствува за престъпниците. "
Лука .22:37 " защото ви казвам, че трябва да се изпълни в Мене и това писание. "И към беззаконници биде причислен" защото писаното за Мене наближава към своето изпълнение. "

Д. Христос да бъде положен в гроб
Исая.53:9 " И определиха гроба Му между злодеите, Но по смъртта Му при богатия; Защото не беше извършил неправда, Нито имаше измама в устата Му. "
Е. Христос да бъде възкръсен
Псалом.16:10 " Защото няма да оставиш душата ми в преизподнята; Нито ще допуснеш угодника Си да види изтление. "

Заключение
Днес чрез предателството на Юда Искариотски Словото Божие ни предепреждава да държим вярата си в Исус Христос с пълно доверие,никога да не предаваме братята и сестрите си,защото предавайки тях ние предаваме Исус Христос.Затово Словото Божие казва Матей.18:6-7 " А който съблазни едно от тия малките, които вярват в Мене, за него би било по-добре да се окачеше на врата му един воденичен камък, и да потънеше в морските дълбочини.Горко на света поради съблазните, защото е неизбежно да дойдат съблазните; но горко на онзи човек, чрез когото съблазънта дохожда !
Днес какъв е твоят избор ? да предадеш братята и сестрите си и даси окачиш голям воденичен камък на врата и да се хвърлиш в морето или да вземеш кръста си и да следваш Исус Христос - изборът е твой ?

п-р Али Исмаилов Ахмедов 03.05.2014 Църква " Нов Живот " Ямбол





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ilveen
Категория: Хоби
Прочетен: 406464
Постинги: 331
Коментари: 21
Гласове: 80
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930