Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2014 16:11 - СИНАПОВАТО СЕМЕ МК.4:30-34
Автор: ilveen Категория: Хоби   
Прочетен: 677 Коментари: 0 Гласове:
0



СИНАПОВОТО СЕМЕ

Марко 4:30-34 " При това каза: На какво да оприличим Божието царство? или с каква притча да го представим?То прилича на синапово зърно, което, когато се посее в земята, е по-малко от всичките семена, които са на земята;но когато се посее, расте, и става по-голямо от всичките злакове, и пуска големи клони, така че под сянката му могат да се подслонят небесните птици.С много такива притчи им прогласяваше словото, според както можеха да слушат.А без притча не им говореше; но насаме обясняваше всичко на Своите ученици. "

I.СЪЩНОСТТА НА СИНАПОВОТО СЕМЕ
1.Синаповото семе е най малкото семе което са познавали апостолите за своето време и Исус сравнява синаповото семе със Небесното Царство
2.Въпреки че синаповото семе е малко след като порасне то се превръща в храст ( дърво )
3.След кото се превърне в храст(дърво) синаповото семе пуска сянка
4.След сянката подслонява небесните птици - нека да разгледаме притчата за синаповото семе
II.ПРИЧИНАТА ПОРАДИ КОЯТО НЕБЕСНОТО ЦАРСТВО Е СРАВНЕНО СЪС СИНАПОВОТО СЕМЕ
- Небесното царство е сравнено със синаповото семе защото Небесното царство започна чрез един човек
1.човек който бе отхвърлен от народа си
2.човек който бе омразен за околните
3.човек който бе бит,руган и отхвърлен
Исая 53:5-6 " Но Той биде наранен поради нашите престъпления, Бит биде поради нашите беззакония; На Него дойде наказанието докарващо нашия мир, И с Неговите рани ние се изцелихме.Всички ние се заблудихме както овце, Отбихме се всеки в своя път; И Господ възложи на Него беззаконието на всички ни. "
Пример: Кагото Исус пътуваше за да се кръсти от Йоан Кръстител Той беше сам,нямаше ученици с Него,семейството Му не беше с Него но след кръщението придоби много ученици и последователи.точно както семето се заравя само и не се вижда така и Исус бе сам във началото,но след кото семето израсна всичко го видяха и дойдоха под сянката му,така и Христос след кръщението Си бе последван от учениците Си което ни довежда до
III.РАСТЕЖА НА СИНАПОВОТО СЕМЕ
- пусна корени - какво е тяхното значение ?
- клоните ни показват учениците на Исус които разпространиха Евангелието като пускаха ( клони ) и помагаха за застежа на семето което показва
1.Важността на клоните (учениците)
Лука 10:2 " И каза им: Жетвата е изобилна, а работниците малко; затова молете се на Господаря на жетвата да изпрати работници в жетвата Си. "
2.Причината зада има работници
Матей 7:13-14 "  Влезте през тясната(малката) порта, защото широка е портата и пространен е пътят, който води в погибел, и мнозина са ония, които минават през тях.Понеже тясна (малка) е портата и стеснен е пътят, който води в живот, и малцина са ония, които ги намират. "
- кой го намира?нека се върнем на синаповато семе което е преобраз на Небесното царство защото е Божието Слово а ние растем духовно във вярата единствено чрез Словото на Бога
Римляни 10:17 "  И тъй, вярването е от слушане, а слушането - от Христовото слово. "
Евреи 11:6 " А без вяра не е възможно да се угоди Богу, защото който дохожда при Бога трябва да вярва, че има Бог, и че Той възнаграждава тия, които го търсят. "
- кого възнаграждава? възнаграждава тези които Го търсят в тясната порта и тесния път което ни води до
3.Задължението на учениците
Матей 28:19 " Идете, прочее, научете всичките народи,(създавайте ученици,разпространявайте кланите) и кръщавайте ги в името на Отца и Сина и Светия Дух,
IV.СЯНКАТА НА СИНАПОВOТO СЕМЕ
1.Предназначението на сянката
- да послони небесните птици  - кои са те ?
Матей 13:4,19 " ги описва кото лукавия " и като сееше някои зърна паднаха край пътя: птиците дойдоха и ги изкълваха..."  При всекиго, който чуе словото на царството и не го разбира, дохожда лукавият и грабва посеяното в сърцето му; той е посеяното край пътя. "
Марко 4:4,15 " ги описва като сатана " И когато сееше, някои зърна паднаха край пътя; и птиците дойдоха и ги изкълваха:...А ония край пътя, гдето се сее словото, са тия, които като чуват, Сатана веднага дохожда и грабва посеяното в тях слово. "(изкълвани от птиците а те са преобрз на дявала,сатана)
много от коментарите обесняват че Христовата Църква не е водена Бога а от непокаяни хоракоито използват църквата за да пприкрият злите си действия,проповядват лъжливи доктрини и учения и позволяват това което не е позволено.Но въпреки това Словото Божие казва че има остатък който следва Господа и чако от Него
Псалом 57:1 " Смили се за мене, о Боже, смили се за мене, Защото при Тебе прибягва душата ми; Да! под сянката на Твоите крила ще прибягна, Докато преминат тия бедствия. "
Псалом 91:1" Който живее под покрива на Всевишния, Той ще пребъдва под сянката на Всемогъщия. "
Заключение
под сянкта на синаповато семе ще бъдат и вярващите и невярващите,невяррващите ще се оптитват да отклонят вярващите но вярващите ще устоят защото семето което е Божието Слово им дава вяра,дървото на което са клоните е Исус а Исус дава сила на всеки който търси Божието царство и Божията правда и той устоява до край.
Днес Христовата Църква също е под влиянието на сатана и неговите служители но в същия момент Исус дава сила и власт на вярващите в Неговото име до го прогонат и да се подготвят за небесната Църква
Лука 12:32 " Не бой се, малко стадо, защото Отец ви благоволи да ви даде царството. " не бой се а вярвай и стой до края
Пимерът с плевелите"
Матей 13:24-30 " Друга притча им предложи, като каза: Небесното царство се оприличава на човек, който е посял добро семе на нивата си;но, когато спяха човеците, неприятелят му дойде и пося плевели между житото, и си отиде.И когато поникна стволът и завърза плод, тогава се появиха и плевелите.А слугите на домакина дойдоха и му казаха: Господине, не пося ли ти добро семе на нивата си? тогова откъде са плевелите?Той им каза: Някой неприятел е сторил това. А слугите му казаха: Като е тъй искаш ли да идем да го оплевим?А той каза: Не искам; да не би, като плевите плевелите, да изскубете заедно с тях и житото.
Оставете да растат и двете заедно до жетва; а във време на жетва ще река на жетварите: Съберете първо плевелите, и вържете ги на снопове за изгаряне, а житото приберете в житницата ми. "

п-р Али Исмаилов Ахмедов Църква " Нов живот " Ямбол 16.05.2011
 




Тагове:   семе,   Синапово,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ilveen
Категория: Хоби
Прочетен: 406664
Постинги: 331
Коментари: 21
Гласове: 80
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930