Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05 11:57 - В дома на един фарисей Лука 11:37-53
Автор: ilveen Категория: Хоби   
Прочетен: 1236 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 20.05 12:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В ДОМА НА ЕДИН ФАРИСЕЙ

Евангелието на Лука 11:37-53
"  Като говореше, един фарисей Го покани да обядва у него; и Той влезе и седна на трапезата. Фарисеят се почуди, като видя, че Той не се уми първо преди обеда. И Господ му каза: Сега вие фарисеите чистите външното на чашата и паницата! а вашето вътрешно е пълно с грабеж и нечестие. Несмислени! тоя, който е направил външното, не е ли направил и вътрешното? По-добре чистете вътрешното; и ето, всичко ще ви бъде чисто. Но горко на вас фарисеи! защото давате десетък от гйозума, от седефчето, и от всякакъв зеленчук, и пренебрегвате правосъдието и Божията любов. Но тия трябваше да правите а ония да не пренебрегвате. Горко вам фарисеи! защото обичате първите столове в синагогите и поздравите по пазарите. Горко вам! защото сте като гробове, които не личат, тъй щото човеците, които ходят по тях, не знаят. И един от законниците в отговор Му рече: Учителю, като казваш това, и нас кориш. А той каза: Горко и на вас, законниците, защото товарите човеците с бремена, които тежко се носят; а сами вие нито с един пръст не се допирате до бремената. Горко вам! защото градите гробниците на пророците, а бащите ви ги избиха. И тъй, вие свидетелствувате за делата на бащите си и се съгласявате с тях; защото те ги избиха, а вие им градите гробниците. Затова и Божията премъдрост рече: Ще им пращам пророци и апостоли и едни от тях ще убият и изгонят; за да се изиска от това поколение кръвта на всичките пророци, която е проливана от създаването на света, -от кръвта на Авела до кръвта на Захария, който загина между олтара и светилището. Да! казвам ви, ще се изиска от това поколение. Горко на вас, законници! защото отнехте ключа на знанието; сами вие не влязохте, и на влизащите попречихте. И като излезе оттам, книжниците и фарисеите почнаха яростно да Го преследват, и да Го предизвикват да говори за още много неща, като Го дебнеха, за да уловят нещо от думите Му.

I. ПОКАНАТА В ДОМА НА ФАРИСЕЯ

Евангелието на Лука 11:37 " Като говореше, един фарисей Го покани да обядва у него; и Той влезе и седна на трапезата. - Поканата е била за обяд и тази покана е била предложена от един фарисей
II. ПОЧУДАТА НА ФАРИСЕЯ ПО ВРЕМЕ НА ОБЯДА
Евангелието на Лука 11:38 " Фарисеят се почуди, като видя, че Той не се уми първо преди обеда. 
- Фарисеят се почуди
- Защо?
1. Видя някакво знамение
2. Видя някакво чудо
3. Видя някакво изцеление
- Не Фарисеят се почуди че Исус не си уми ръцете преди да седне да обядвa
III. ИЗОБЛИЧЕНИЕТО В ДОМА НА ФАРИСЕЯ
Евангелието на Лука 11:39-44 " 
1. Изобличението в дома на фарисея бе първо към фарисеите които бяха там бе относно очистването на външноста
Евангелието на Лука 11:39-41 " И Господ му каза: Сега вие фарисеите чистите външното на чашата и паницата! а вашето вътрешно е пълно с грабеж и нечестие. Несмислени! тоя, който е направил външното, не е ли направил и вътрешното? По-добре чистете вътрешното; и ето, всичко ще ви бъде чисто. 
2. Изобличението в дома на фарисея на второ място бе относно даването на десятъка Евангелието на Лука 11:42 " Но горко на вас фарисеи! защото давате десетък от гйозума, от седефчето, и от всякакъв зеленчук, и пренебрегвате правосъдието и Божията любов. Но тия трябваше да правите а ония да не пренебрегвате. 
3. Изобличението в дома на фарисея на трето място беше избирането на първите места,поздравярането и уважението към тях
Евангелието на Лука 11:43 " Горко вам фарисеи! защото обичате първите столове в синагогите и поздравите по пазарите. 
Евангелието наМатей 23:6-7 "и обичат първото място при угощенията, и първите столове в синагогите, и поздравите по пазарите, и да се наричат от хората: учители. 
4. Четвъртото изобличение в дома на фарисея бе относно изявяването на тяхната праведност
Евангелието на Лука 11:44 " Горко вам! защото сте като гробове, които не личат, тъй щото човеците, които ходят по тях, не знаят. 
- И така хората които ги следват и ходат по-тях не знаят
Евангелието на Матей 23:27-28 " Горко вам книжници и фарисеи, лицемери! защото приличате на варосани гробници, които отвън се виждат хубави, а отвътре са пълни с мъртвешки кости и с всякаква нечистота. Също така и вие от вън се виждате на човеците праведни, но отвътре сте пълни с лицемерие и беззаконие. 
* Прекъсването на Христовото изобличение относно фарисеите в дома на фарисеите Евангелието на Лука 11:45  " И един от законниците в отговор Му рече: Учителю, като казваш това, и нас кориш. 
- Тук законикът пожела да защити фарисеите и да оправдеа закониците но вместо да очакваната похвала получи изобличение
А. Първото изобличение към закониците в дома на фарисея бе относно това че те забременаваха хората с човешки заповеди
Евангелието на Лука 11:46 "  А той каза: Горко и на вас, законниците, защото товарите човеците с бремена, които тежко се носят; а сами вие нито с един пръст не се допирате до бремената.  
Б. Второто изобличение към закониците в дома на фарисея бе относно това че те самите свидетелстваха за пророците които избиха бащите им
Евангелието на Лука 11:47-48 " Горко вам! защото градите гробниците на пророците, а бащите ви ги избиха. И тъй, вие свидетелствувате за делата на бащите си и се съгласявате с тях; защото те ги избиха, а вие им градите гробниците. 
- Построяването на гробниците от тяхна страна свидетелстваше против самите тях че подобно на бощите си и те ще подължат да избиват пророците пратени от Бога Евангелието на Лука 11:49-51 "  Затова и Божията премъдрост рече: Ще им пращам пророци и апостоли и едни от тях ще убият и изгонят; за да се изиска от това поколение кръвта на всичките пророци, която е проливана от създаването на света,
-от кръвта на Авела до кръвта на Захария, който загина между олтара и светилището. Да! казвам ви, ще се изиска от това поколение. 
- Ще се изисква кръвта на Авел
Книгата Битие 4:8 " А Каин каза това на брата си Авела. И когато бяха на полето, Каин стана против брата си Авела и го уби. 
- Ще се изисква кръвта на Захария
2Летописи 24:20-22 " Тогава Божият Дух дойде на Захария, син на свещеник Иодай, та застана на високо място над людете и рече им: Така казва Бог: Защо престъпвате Господните заповеди? Няма да успеете; понеже вие оставихте Господа, то и Той остави вас. Обаче, те направиха заговор против него и с царска заповед го убиха с камъни в двора на Господния дом.  Цар Иоас не си спомни доброто, което му беше показал Иодай, неговият баща, но уби сина му; а той, като умираше рече: Господ да погледне и да издири. 
- И така Бог ще изисква кръвта на всички праведници и ще накаже виновните В. Третото изобличение към закониците в дома на фарисея бе относно отнемането на ключа на знанието
Евангелието на Лука 11:52 а " Горко на вас, законници! защото отнехте ключа на знанието;  Г. Четвъртото изобличение към закониците в дома на фарисея бе поставянето на пречи пред вратата на вечността
Евангелието на Лука 11:52 б "...сами вие не влязохте, и на влизащите попречихте. 
IV. ЯРОСТА В ДОМА НА ФАРИСЕЯ
Евангелието на Лука 11:53-54 " И като излезе оттам, книжниците и фарисеите почнаха яростно да Го преследват, и да Го предизвикват да говори за още много неща, като Го дебнеха, за да уловят нещо от думите Му.
1. Койсе ядосва?Фарисеите и закониците 2. Начинът по който се ядосват?
А. Яростно го преследват
Б. Предизвикваха Го да говори 
В. Дебнеха го за да Го обвинят в думите Му  

Заключение
Исус изобличи фарисеите и закониците порaди външната чистота Изобличи ги относно п,енабрегването на правосъдието Изобличи ги относно заблуждението чрез даването на десятъка Изобличи ги за славата която приемаха от хората Изобличи ги за това че избират първите места в синагогата Изобличи ги че отнемат ключа на знанието и че поставят пречки пред желаещите да влязат в Божието царство
- Днес това което Бог иска от нас е не да очистим външното(тялото) а да очистим вътрешноста(сърцето) - Днес Бог желае да не пренабрегваме десятъка а чрез десятъка да бъдем изпълнители на всички Божии заповеди
- И накрая Бог желае да издигаме Неговото име а не името на човеците

  п-р Али Исмаилов Ахмедов църква "Нов Живот" Ямбол 28.06.2015


Тагове:   Лука,   11,   37-53,


Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ilveen
Категория: Хоби
Прочетен: 245775
Постинги: 307
Коментари: 21
Гласове: 71
Календар
«  Юни, 2019  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930