Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2020 14:10 - Служението на жената в църквата
Автор: ilveen Категория: Хоби   
Прочетен: 1683 Коментари: 0 Гласове:
0



СЛУЖЕНИЕТО НА ЖЕНАТА КАТО ПАСТОР

1. Какво казва Библията оттносно служението
2. Може ли жена да бъде пастор
3. Кое старозаветно служение отговаря на длъжността новазаветен пастор
и може ли жена да го извършва

I. КАКВА КАЗВА БИБЛИЯТА ОТНОСНО СЛУЖЕНИЕТО НА ЖЕНАТА
1.Служението на жената в Стария завет
А. Служение на жената в Стария завет като Пророк
1). Мариам сестрата на Мойсей
Кигата Изход 15:20 " Тогава пророчицата Мариам, Аароновата сестра, взе в ръката си тъпанче, и всичките жени излязоха подир нея с тъпанчета и хороиграния,
2). Девора
Книгата Съдии 4:4 " В онова време пророчица Девора, Лафидотова жена, съдеше Израиля.
3). Олда
4Книга на Царете 22:14 "  И така, свещеник Хелкия, Ахикам, Аховор, Сафан и Асаия отидоха при пророчицата Олда, жена на одеждопазителя Селум, син на Текуя, Арасовия син. А тя живееше в Ерусалим, във втория участък; и те говориха с нея.
- Тук откриваме служението на жената в Стария завет.В Стария завет жената е изпълнявала служението на пророк и съдия
А. Нека погледнем на служението на пророка
- Пророк е човек, призован от Бог да известява неговата воля на вярващия народ. пророк може да бъди и мъжеи жена
- Пророк е човек, който е призован от Бога и говори от Негово име... или има мисия на Земята с име дадено от Него. Като вестител на Бога, пророкът получава заповеди, пророчества и откровения от Бога.
- На някои от тях са възложени мисии. На други пророчества, лековити сили, много дарби
- Пророкът разобличава греха и предсказва неговите последици. Той е проповедник на праведността.
Посланието към Коринтяните 14:3 " А който пророкува, той говори на човеци за назидание, за увещание и за утеха.
Б. Служение на жената като Съдия
- Това служение се описва отново на Девора която е била не само пророк но и съдия
Книгата Съдии 4:4 " В онова време пророчица Девора, Лафидотова жена, съдеше Израиля.
2. Служението на жената в Новия завет
А. Служението на Прискила и Акила
1).Служение на обучение
Деяния на Апостолите 18:26 "  Той почна да говори дързостно в синагогата; но Прискила и Акила, като го чуха, прибраха го и му изложиха по-точно Божия път.
- Прискила и Акила прибрах Аполос в дома си и го обучиха(изложиха му по точия)път
- Казва се че заедно изложиха по-точния път на Аполос
- Служили са заедно с Апостолите
Посланието до Римляните 16:3 "  Поздравете моите съработници в Христа Исуса, Прискила и Акила,
- Водели са домашна църква
1Послание до Коринтяните 16:19 " Поздравяват ви църквите, които са в Азия. Нарочно ви поздравяват в Господа Акила и Прискила с домашната си църква.
2). Служението на Фива
- Служителка в църквата
Посланието до Римляните 16:1 " Препоръчвам ви нашата сестра Фива, която е служителка на църквата в Кенхрея,
- Дори и ако приемем, че Фива е “дякониса”, а не “служителка”, това не означава, че Фива е била учител в църквата. “Способен да поучава” е характеристика, която се дава за стареите, а не за дяконите
3). Дъщерите на благовестителя Филип
- Служение но пророкуване
Деяния на Апостолите 21:8-9 "  на следния ден тръгнахме и стигнахме в Кесария; и влязохме в къщата на благовестителя Филипа, който бе един от седмината дякони и останахме у него.А той имаше четири дъщери девици, които пророкуваха.
Деяния на Апостолите 2:17-18 " "И в последните дни, казва Бог, Ще излея от Духа Си на всяка твар; И синовете ви и дъщерите ви ще пророкуват, Юношите ви ще виждат видения, И старците ви ще сънуват сънища; Още и на слугите Си и на слугините Си ще изливам от Духа Си. В ония дни ще пророкуват.
* Служението на жената в Новия завет в духовната област е да пророкува
* Да обучава в дома си заедно с мъжа си не в църквата
* Да служи в църквата 
А. Да служи като благавестител
Евангелието на Марк 16:9-10 "  И като възкръсна рано в първия ден на седмицата, Исус се яви първо на Мария Магдалина, от която бе изгонил седем беса. Тя отиде и извести на тия, които бяха Го придружавали, и които Го жалееха и плачеха.
Б. Да служи с имота си
Евангелието на Лука 8:1-3 " скоро след това Исус ходеше по градове и села да проповядва и да благовестява Божието царство; и с Него бяха дванадесетте ученика, и някои жени, които бяха изцелени от зли духове и болести; Мария наречена Магдалина, от която бяха излезли седем беса, И Иоана жената на Иродовия настойник Хуза и Сусана, и много други, които им услужваха с имота си.
Деяния на Апостолите 9:36-39 " А в Иопия имаше една последователка на име Тавита (което значи Сърна). Тая жена вършеше много добри дела и благодеяния. И през тия дни тя се разболя и умря; и като я окъпаха, положиха я в една горна стая. И понеже Лида беше близо до Иопия, учениците, като чуха, че Петър бил там, изпратиха до него двама човека да го помолят: Не се бави да дойдеш при нас. И Петър стана и отиде при тях. И като дойде, заведоха го в горната стая; и всичките вдовици стояха около него и плачеха, и му показаха многото ризи и дрехи, които правеше Сърна когато бе с тях.
Евангелието на Марк 14:3 " И когато Той беше във Витания, и седеше на трапезата в къщата на Симона прокажения, дойде една жена, която имаше алабастрен съд с миро от чист и скъпоценен нард; и като счупи съда, изля мирото на главата Му.
В. Служение на учител
Посланието на Тит 2:1-5 "  Но ти говори това, което приляга на здравото учение, именно:Старците да бъдат самообладани, сериозни, разбрани, здрави във вярата, в любовта, в търпението;също и старите жени да имат благоговейно поведение, да не са клеветници, нито предадени много на винопийство, да поучават това, което е добро за да учат младите жени да обичат мъжете си и децата си, да са разбрани, целомъдри, да работят у домовете си, да са благи, подчинени на мъжете си, за да не се хули Божието учение.
* Жена може да бъде учител в неделното училище
* Жена може да бъде учител в сестринското събрание
- Служението а жената в Новия завет е свързано с учение,помагане,благовесттване и пророкуване
* Заключението е следното жена може да бъде пророк
* Може да бъде учител
* Може да бъде благовестител но не и пастор на този въпрос ще отговорим сега
II. МОЖЕ ЛИ ЖЕНА ДА БЪДЕ ПАСТОР
- Преди да отговорим на този въпрос трябва да погледнем на старозаветната длъжност която отговаря на длъжността пастор и да видим дали жена е изпълнявала тази длъжност
- Старозавентата длъжност е длъжноста свещеник
- Имало ли е жени свещеници във Стария завет отговорът е не нямало е
- Причината поради която е нямало жени свещеници в Стария завет
- Причината е служението а свещеника
- Какво е било служението на свещеника
1. Старозаветният Свещеникът е имал правото да освещава Скинията ,Храма
2. Старозаветният Свещеникът днес е имал правото да принася жертви
- Многоразличните жертви
3. Старозаветният Свещеникът днес е изпълнявал ролята на лекар
4. Старозаветният Свещеникът днес новозаветният пастор е носел Господния ковчег
Книгата на исус Навин 3:17 " А свещениците, които носеха ковчега на Господния завет, стояха твърди на сухо всред Иордан; и целият Израил преминаваха по сухо догдето целият народ съвсем премина Иордан.
5. Старозаветният Свещеникът е имал провото да прочита Божия закон и да учи народа на Божието слово
Книгата на Малахия 2:7 " Понеже устните на свещеника трябва да пазят знание, И от неговите уста трябва людете да искат закона. Защото той е посланик на Господа на Силите.
6. Старозаветният Свещеникът е имал провото да съди народа
* Никъде в Стария завет не виждаме жена да изпълнява ролята на свещеник
** Новозаветната длъжност пастор и кой има право да я изпълнява
- Първо искам да отбележа че думата пастор у няма в Словото Божие в Божието слово има пастир(овчар) и тази длъжност е дадена на Господ Исус Христос
Евангелието на Матей 2:6 " "И ти, Витлееме, земьо Юдова,Никак не си най-малък между Юдовите началства,Защото от тебе ще произлезе Вожд;Който ще бъде пастир на Моя народ Израил"
Евангелието на Йоан 10:11 " Аз съм добрият пастир; добрият пастир живота си дава за овцете.
Евангелието на Йоан 10:14 " Аз съм добрият пастир, и познавам Моите, и Моите Мене познават,
* Единственото място където се споменава думата пастир а не пастор като длъжност е Посланието до Ефесяните 4:11 "  И Той даде едни да бъдат апостоли, други пророци, други пък благовестители, а други пастири и учители,
* Туж виждаме че длъжността пастир е равна на длъжността учител
- Учителят пасе,обучава,пази стадото
* Тази длъжност бе дадена на Петър
Евангелието на Йоан 21:15-17 " А като позакусиха, Исус казва на Симона Петра: Симоне Ионов, любиш ли Ме повече отколкото Ме любят тия? Казва Му: Да, Господи, Ти знаеш, че Те обичам. Той му казва: Паси агънцата Ми. Пак му каза втори път: Симоне Ионов, любиш ли Ме? Казва Му: Да, Господи, Ти знаеш, че Те обичам. Той Му казва: Паси овцете Ми. Казва му трети път: Симоне Ионов, Обичаш ли Ме? Петър се наскърби за гдето трети път му рече: Обичаш ли Ме? и Му рече: Господи, Ти всичко знаеш, Ти знаеш, че Те обичам. Исус му казва: Паси овцете Ми.
1Послание на Петър 5:1-4 " Прочее, презвитерите, които са между вас, увещавам аз който тоже съм презвитер и свидетел на Христовите страдания и участник на славата, която има да се яви: Пазете Божието стадо, което е между вас; надзиравайте го, не с принуждение, а драговолно, като за Бога; нито за гнусна печалба, но с усърдие; нито като че господарувате над паството, което ви се поверява, а като показвате пример на стадото. И когато се яви Пастиреначалникът, ще получите венеца на славата, който не повяхва.
* Новозаветната длъжност която си мислем че е длъжността а пастора е длъжноста на презветера или епископа която дори е е включена в петкратното служение на се открива чрез служението учител
Посланието до Ефесяните 4:11 "  И Той даде едни да бъдат апостоли, други пророци, други пък благовестители, а други пастири и учители,
1Послание до Коринтяните 12:28 " И Бог е поставил някои в църквата да бъдат: първо апостоли, второ пророци, трето учители, други да правят чудеса, някои имат изцелителни дарби, други с дарби на помагания, на управлявания, на говорене разни езици.
* Нека погледнем на ръководната длъжност на църквата коя е тя
- Апостола
- Пророка
- Благовестителя
- Учителя чиято длъжност е да учи и пази църквата или презвитеря и епископа
която длъжност не е дадена дори и на дякона
* Нека погледнем на длъжността която води църквата
Деяния на апостолите 14:23 " И след като им ръкоположиха презвитери във всяка църква и се помолиха с пост, препоръчаха ги на Господа, в Когото бяха повярвали.
- Ръкоположиха презвитери не пастори
Посланието до Тит 1:5-6 " Оставих те в Крит по тая причина, да туриш в ред недовършеното и да поставиш презвитери във всеки град, както аз ти поръчах;
ако е някой непорочен, на една жена мъж, и има вярващи чада, които не са обвинени в разпуснат живот или непокорство.
- Презвитерът също е епископ това не са две различи длъжости
Посланието до Тит 1:7-9 " Защото епископът трябва да бъде непорочен, като Божий настойник, не своеволен, нито гневлив, нито навикнал на пияни разправии, нито побойник, нито да е лаком за гнусна печалба; а гостолюбив, да обича доброто, разбран, праведен, благочестив, самообладан; който да държи вярното слово според както е било научено, за да може и да увещава със здравото учение, и да опровергава ония, които противоречат.
- Доказателство за това е събранието а Апостолите
Деяния на Апостолите 21:17-18 " И като стигнахме в Ерусалим, братята ни приеха с радост. И на следния ден Павел влезе с нас при Якова, гдето присъствуваха всичките презвитери.
- Апостолите свикаха не пасторите а презвитерите
Посланието на Яков 5:14 " Болен ли е някой от вас? нека повика църковните презвитери, и нека се помолят над него и го помажат с масло в Господното име.
* Това което словото Божие ни разкрива за слежението на новазаветния пастор кокто сме свикнали да наричаме презвитеря е длъжност дадена на мъжа а не жената никаде не четем че жена е извършвала длъжността на презвитеря и да се моли за болни,
никаде в словото не четем че жена е помазвала с миро било за ицзеление било за благословение или за постъпване в длъжност както ние го наричаме ръкополагане.
Никаде в словото не четем че жена е благославяла и раздавала Господна вечеря.
Никаде в словото не четем жена да е идвършвала Водно кръщение.
Никаде в словото не четем жена да е била ръкоположена на тази длъжност
* Това че Бог е избрал някой да бъде презвитер и да върши длъжността на презвитер това не означава че жената може да заема същата длъжност,длъжноста която жената заема в църквата е да бъди свидетел да разнася благата вест,да учи сестрите да се покоряват на Бога и на мъжете си и да помага в нуждите на църквата но не и да проповядава и да заема длъжноста презвитер по тая причина Апостол Павел казва
1Послание до Тимотей 2:11-12 "  Жената да се учи мълчаливо с пълно подчинение. А на жената не позволявам да поучава, нито да владее над мъжа, но нека бъде мълчалива.
Посланието до Ефесяните 5:22-24 "  Жени, подчинявайте се на своите мъже, като длъжност към Господа; защото мъжът е глава на жената, както и Христос е глава на църквата (като само Той е спасител на тялото). Но както църквата се подчинява на Христа, така и жените нека се подчиняват във всичко на своите мъже.
- Една Богобоязлива жена никога няма да позволи стане глава на мъжа,словото не разрешава жена да има духовна власт над мъжа и да поучава мъже
1Послание към Коритняните 11:3 " Но желая да знаете, че глава на всеки мъж е Христос, а глава на жената е мъжът, глава пък на Христос е Бог.
- Ние не може да развалим този ред жената не може да стане глава на мъжа,ако това стане ние ще разрушим Божия ред на благославение поради тази причина
1Послание към Коритняните 11:10 " Затова жената е длъжна да има на главата си белег на власт, заради ангелите.
- Белег на власт заради ангелите или за да се различават че са жени дори да е с дълга коса пак трябва да се покрива защото това е за нейна слава и чрез това тя прославя истинската си глава която е мъжа,на своя страна мъжа прославя Исус а Исус прославя Бога

Заключение
Не желая да бъда разбрам неправилно не отричам служението на жената в църквата дори насърчавам сестрите да вършат служението си по дързостно като благавестители,свидетели,учители на децата и сестрите като проповедици на Бжието слово но не и като водачи на Христовата църква
1Послание до Коринтяите 14:34-35 " Жените нека мълчат в църквите, защото не им е позволено да говорят; а нека се подчиняват, както казва и законът.
Ако искат да научат нещо, нека питат мъжете си у дома; защото е срамотно за жена да говори в църква.

п-р Али Исмаилов Ахмедов Църква Нов Живот Ямбол 31.03.2020




Тагове:   църква,   пастор,   длъжност,   жена,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ilveen
Категория: Хоби
Прочетен: 406654
Постинги: 331
Коментари: 21
Гласове: 80
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930