Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2013 11:39 - Църквата
Автор: ilveen Категория: Хоби   
Прочетен: 2343 Коментари: 0 Гласове:
0



църквата

Мт.16:18"Пък и Аз ти казвам, че ти си Петър и на тая канара ще съградя Моята църква; и портите на ада няма да й надделеят."

I.църквата и нейното значение
1.Имената на Христовата Църква и тяхното значение
А. Кириакон
- Българската дума " Църква " произлиза от гръцката дума " Кириакон " което значи нещо което пренадлежи на Господа
Пояснение:
- Тази дума не се употребява в Новия Завет ( в гръцката Библия ),като буквален превод на думата " Църква "
- Думата " Кириакон " се употребява в Новия Завет само на две места
1.Относно Господния ден
Отк.1:10" В Господния ден ( Кириакон ) бях в |изстъпление чрез| Духа; и чух зад себе си силен глас като от тръба, който казваше:
2.Относно Господната вечеря
1.Кор.11:20"прочее, когато |така| се събирате заедно, не е възможно да ядете Господната вечеря;
- след апостолската епоха гръцките вярващи са започнали да употребяват думата " Кириакон " със значение " постройка "( сграда на църквата )
- църквата не е сграда или деноминация.
- Според Библията църквата е тялото на Христос – всички онези, които са положили вярата си в Исус Христос за спасение.Те са членове на световната църква (тялото Христово) в местни църкви.
1.Кор.12:13"Защото ние всички, било юдеи или гърци, било роби или свободни, се кръстихме в един Дух |да съставляваме| едно тяло, и всички от един Дух се напоихме."
- две неща пренадлежат на Господа
1.Господният ден
- денят в който Неговото тяло се събира за да се подготви за идването на Господния ден,ден в който ще посрещнем Исус горе на небесата
2.Господната вечеря
-  Тя пренадлежи единствено на Господа,защото Господната вечеря е основата Новия Завет.Чрез Господната вечеря ние възпоменаваме смърта,възкръсението и страданията на нашия Господ Исус Христос докато се върне  
Б.Екклесия
Много хора днес разбират църквата като сграда. Това не е библейското разбиране за църквата.
Думата църква идва от гръцката дума „Ecclesia”, която се дефинира като „събрание” или „онези, които са призовани вън.” Оригиналното значение на „църква” не е това на здание, а на хора. Иронично е, че когато попитате хората каква църква посещават, те казват обикновено баптистка, методистка или друга деноминация. Много пъти те засягат деноминация или здание.
Рим.16:4 „...поздравете и домашната им църква...” Павел има предвид църквата в тяхната къща, не църковното здание, а тялото от вярващи.
* Църквата е тялото на Христос. Еф.1:22-23 казва,"И всичко покори под нозете Му, и постави Го да бъде глава над всичко за църквата, която е Негово тяло, изпълнено с пълнотата на Този, Който изпълнява всичко във всички.”
- Тялото на Христос е изградено от всички вярващи от времето на Петдесятница до Пришествието. Тялото Христово включва два аспекта:
1. Световната църква е църквата, която се състои от всички онези, които имат лична връзка с Исус Христос.
1.Кор.12:13-14 казва, "Защото ние всички, било юдеи или гърци, било роби или свободни, се кръстихме в един Дух да съставляваме едно тяло, и всички от един Дух се напоихме. Защото тялото не се състои от една част, а от много.”
- Ние виждаме, че всеки, който вярва, е част от тялото на Христос.
- Правилната църква на Бога не е някоя определена църква или деноминация.
- Световната църква на Бога са всички онези, които са приели спасение чрез вяра в Исус Христос.
2. Местната църква
е описана в Гал.1:1-2, "Павел, апостол... и всичките братя, които са с мене, към галатийските църкви.”
- Тук виждаме, че в провинцията Галатия имаше много църкви
 – това, което ние наричаме местна църква. Баптистка църква, лутеранска църква, католическа църква и др. не са църкваТА, както е в световната църква, а по-скоро са местна църква. Световната църква е съставена от онези, които са се доверили на Христос за спасение. Тези членове на световната църква би трябвало да търсят общение и назидание в местна църква.
- Буквален превод на думата " Екклесия "
- думата " Еклесия " в буквален превод на български означава " събрание на поканените "
- думата " Екклесия " е съставена от гръцкитедуми " Ек " ( вън от ) и " Калео " ( каня )
гръцката дума " Калео " е навлязла в българския език чрез думата " калесвам " обяснена в речника за чужди със следното значение
" поканвам " повиквам гости за тържество,обикновенно за свадба или годеж "
- частичката " Ек " (вън от ) " из " внася ново съдържание към думата " калео " ( каня ) а именно " избирам от поканените "
Например:
- В гръцкия език думата " клити " означава ( звани )
- думата " еклекти " означава ( избрани ) " избрани от призованите "
Мт.22:14" Защото мнозина са поканени, а малцина избрани."
3.Различното значение на думата " Еклесия " в гръцкия език
- освен употребата на думата " Еклесия "със значение " Църква " в гръцката конституция терминът " Еклесия " се използва,като определение за избрани хора
( повикани с призовка ) за да служат на държавата ( например войниците )
ІІ.Значение на думата църква и нейнота употреба днес
1.Не сградата а хората които се събират в сградата
Мт.18:17"И ако не послуша тях, кажи това на църквата; че ако не послуша и църквата, нека ти бъде като езичник и бирник."
Дея.Ап.2:47" като хвалеха Бога, и печелеха благоволението на всичките люде. А Господ всеки ден прибавяше на църквата ония, които се спасяваха.
Отк.1:4"Иоан до седемте църкви, които са в Азия: Благодат и мир да бъде на вас от Онзи, Който е, и Който е бил, и Който иде, и от седемте духове, които са пред неговия престол,"
* и в трите стиха се говори за Христовото тяло ( църквата ) а не за сградата ( сградата не може нито да говори,нито да чува )
2.Неправилната замяна на думата " Църква " с думата ( Събрание )
а.Значение на думата събрание
* - в тълковния речниктри от дадените тълкования на думата " събрание " са следните
- събиране на множество лица за някаква работа
- самите хора се наричат събрание
- сградата където заседава събранието ( например Народното Събрание )
б.Значение на думата църква
*- аналогично с изброените значения на думата събрание
- Богослужението наречено " Църква "
- Самите вярващи живата Църква
- Молитвеният Дом  ( Сградата на Църквата наречена Църква )
в.Разликата между думата " Църква " и думата " Събрание "
1.В гръцката Библия думата " Еклесия " се използва само когато се говори за църковно събрание,събранието на вярващите за поклониние на Бога.Във всички останали текстове където е използвана думата събрание обикновено събрание,а не Богослужение се използват думи различни от думата " Еклесия "  
пример :
Дея.Ап.19:39"Но ако търсите нещо друго, то ще се реши в редовното събрание.
- тук за думата събрание е използвана  думата " Синилевисин " означаваща редовно събрание,а не църковното събрание " Еклесия " ( Христовото тяло )
2.Във всички случаи в които трябва да говорят за църковно събрание се използва думата " Еклесия " а не думата събрание както се среща в
Евр.2:12" казвайки:"Ще възвестявам името Ти на братята Си;Ще Те хваля всред събранието";
- В гръцкия превод на Библия`та на мястото на думата събрание в този текст съвсем правилно е поставена думата " Еклесия "
" :"Ще възвестявам името Ти на братята Си;Ще Те хваля всред Църквата"
- ще ше хваля не на обикновено събрание,а всред събранието на избраните " Еклесия "  Христовото тяло
3.Употребата на думата " Църква " в служението на Христос
- през времето на служението Си на тази земя Господ Исус Христос е използвал думата " Еклесия " когатое трябвало да говори за Църквата,не като постройка,църковна сграда,а като Църквата Тялото Христово което Той дойде да построи
- Христос е използвал дума с едно и също значение от два различни езика
а. Евреите са използвали в превода на Старя Завет ( Септуагинт ) от еврейски на гръцки думата " конгрегация " (kongregation ) което значи събрание на евреите
Например:Еврейската дума означаваща събрание на вярващи е употребена на мястато на думата " Църква " в следния стих от Словото
Дея.Ап.7:37-38"Това е същият Моисей, който рече на израилтяните: "Бог ще ви въздигне от братята ви пророк, както |въздигна| и мене",Това е оня, който е бил в църквата в пустинята заедно с ангела, който му говореше на Синайската планина, както и с бащите ни, който и прие животворни думи, да ги предаде на нас:
- В този текст евреитеизползват думата " еклесия  " която в превод на еврейски означава " куахал " дума която е била използвана от евреите да подчертаят характера на тяхното събиране в пустинята.В мног случаи гръцката дума " еклесия " се използва от евреите когата са говорили за събиранията си в синагогите
б.гърците са използвали дума със същото значение " конгрегация " но са я използвали в по широк смисъл като " събрание на хора "
- Тази дума се е използвала за събрания от различен характер,не само духовен
- В речника на чужди думи в българския език едно от дадените значения за думата " конгрегация " е религиозно братство,събрание
- Няма ни най малко съмнение че Христос е използвал Думата " Църква " преведена от гръцката дума " Еклесия " като е имал предвид не сградата а събранието Божиите чада
- доказателство за това е самото Новозаветно Евангелие представящо Христовото обръщение към Неговата Църква ( Еклесия ) за която Христос казва думите на апдотол Петър в
Мт.16:18" Пък и Аз ти казвам, че ти си Петър и на тая канара ще съградя Моята църква; и портите на ада няма да й надделеят. Амин

 




Тагове:   църква,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ilveen
Категория: Хоби
Прочетен: 406465
Постинги: 331
Коментари: 21
Гласове: 80
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930