Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2013 09:15 - СЪГРЕШЕНИЕ ЛИ ПРОЩЕНИЕ МТ.18:15-17
Автор: ilveen Категория: Хоби   
Прочетен: 653 Коментари: 0 Гласове:
0



СЪГРЕШЕНИЕ ИЛИ ПРОЩЕНИЕ

Мт.18:15-17" И ако ти съгреши брат ти, иди, покажи вината му между тебе и него самия. Ако те послуша, спечелил си брата си.Но ако не |те| послуша, вземи със себе си още един или двама и от устата на двама или трима свидетели да се потвърди всяка дума.И ако не послуша тях, кажи това на църквата; че ако не послуша и църквата, нека ти бъде като езичник и бирник.

І.ЛИЧНОСТТА КОЯТО СЪГРЕШАВА
- И ако съгреши брат ти ....          кой е твоят брат ?
1. Твой брат е всеки човек който е приел Исус Христос за свой личен Господ и Спасител
2. Твой брат е всеки човек който изповядва името на Исус открито на света
3. Твой брат е всеки човек който показва любов и състрадание към погиващия свят
ПРИМЕР: ДОБРИЯ САМАРЯНИН    - Господи кой е моят ближен ? или кой е моят брат ?
а. Твой брат не е онзи който се хвали че знае Божието Слово
б. Твой брат не е онзи който се хвали че проповядва Божието Слово
в. Твой брат е онзи който е приел Исус за свой Спасител,който изповядва името на Исус на света и който има любов към погиващия свят
- и така око този твой брат който е приел Исус за Господ и Спасител,този който изповядва Исус открито на  света и  има любов към погиващия свят и съгреши в нещо иди при него  - Защо да идем при него ?
1. За да покажем вината му
- Натан и Давид
2.царе.12:1-13"Тогава Господ прати Натана при Давида. И той като дойде при него, каза му: В един град имаше двама човека, единият богат, а другият сиромах.Богатият имаше овци и говеда твърде много;а сиромахът нямаше друго освен едно малко женско агне, което бе купил и което хранеше; и то бе пораснало заедно с него и чадата му, от залъка му ядеше, от чашата му пиеше, и на пазухата му лежеше; и то му беше като дъщеря.И един пътник дойде у богатия; и нему се посвидя да вземе от своите овци и от своите говеда да сготви за пътника, който бе дошъл у него, но взе агнето на сиромаха та го сготви за човека, който бе дошъл у него.Тогава гневът на Давида пламна силно против тоя човек; и той каза на Натана: В името на живия Господ, човекът, който е сторил това, заслужава смърт;и ще плати за агнето четверократно, понеже е сторил това дело, и понеже не се е смилил.Тогава Натан каза на Давида: Ти си тоя човек. Така казва Господ Израилевият Бог: Аз те помазах за цар над Израиля, и те избавих от Сауловата ръка;и дадох ти дома на господаря ти, и жените на господаря ти в пазухата ти, и дадох ти Израилевия и Юдовия дом; и ако това беше малко, приложил бих ти това и това.
Защо презря ти словото на Господа, та стори зло пред очите Му? Ти порази с меч хетееца Урия, и си взе за жена неговата жена, а него ти уби с меча на амонците.Сега,
прочее,няма никога да се оттегли меч от дома ти, понеже ти Ме презря, та взе жената на хетееца Урия, за да ти бъде жена.Така казва Господ: Ето, отсред твоя дом ще подигна против тебе злини, и ще взема жените ти пред очите ти, та ще ги дам на ближния ти; и той ще лежи с жените ти пред това слънце.Защото ти си извършил това тайно; но Аз ще извърша туй нещо пред целия Израил и пред слънцето.Тогава Давид каза на Натана: Съгреших Господу. А Натан каза на Давида: И Господ отстрани греха ти; няма да умреш.
2. За да не се натовариш с неговия грях
- пример : Разпъването на Исус
Мт.27:22-25"Пилат им казва: Тогава какво да правя с Исуса, наречен Христос? Те всички казват: Да бъде разпнат.А той каза: Че какво зло е сторил? А те още повече закрещяха, казвайки: Да бъде разпнат.И тъй Пилат като видя, че никак не помага, а напротив, че се повдига размирие, взе вода, уми си ръцете пред народа, и каза: Аз съм невинен за кръвта на Тоя праведник; вие гледайте.И целият народ в отговор рече: Кръвта Му |да бъде| на нас и на чадата ни.  
Лев.19:17"Да не мразиш брата си в сърцето си; да изобличиш смело ближния си, та да се не натовариш с грях поради него.
3. За да спечелиш брат си отново
Як.5:19-20"Братя мои, ако някой от вас |се| заблуди от истината, и един го обърне,нека знае, че който е обърнал грешния от заблудения му път ще спаси душа от смърт и ще покрие много грехове."
Лк.17:3"Внимавайте на себе си. Ако прегреши брат ти, смъмри го; и ако се покае прости му.
ІІ.НАЧИНЪТ ПО КОЙТО ТРЯБВА ДА ПОСТЪПВАМЕ КЪМ БРАТА КОЙТО Е СЪГРЕШИЛ
1. Да идем при него насаме - Защо ?
а. за да покажем грешката му
б. за да осъзнае грешката си
в. за да се покае и  да му бъде простено
- много пъти са ни показвали нашите грешки,но ние не сме признавали,не сме покайвали а това води  до научаването на още няколко човека
Мт.18:15"И ако ти съгреши брат ти, иди, покажи вината му между тебе и него самия. Ако те послуша, спечелил си брата си.
2. Да идем с двама или трима свидетели - Защо ? за да не се натоварим с неговия грях
пример. Пилат измива ръцете си и казва аз не съм виовен за кръвта на този праведник
Мт.18:16"Но ако не |те| послуша, вземи със себе си още един или двама и от устата на двама или трима свидетели да се потвърди всяка дума.
Вт.19:15"|Само| един свидетел да се не подига против някого за какво да е беззаконие или за какво да е престъпление, с каквото престъпление би съгрешил; а чрез думите на двама свидетели, или чрез думите на трима свидетели, да се установява |всяко| дело.
3.ако не се осъзнае и признае пред тях кажи това на църквата
Мт.18:17" И ако не послуша тях, кажи това на църквата; че ако не послуша и църквата, нека ти бъде като езичник и бирник.
а. кажи това не пред невярващите
б.кажи това не пред света
в. а кажи това пред църквата - ако не послуша и църквата и не се покае
4. Нека ти бъде като езичник и бирник - Защо ? за да се спаси духа му
1.Кор.5:5"да предадем такъв човек на сатана за погубване на плътта |му|, за да се спаси духа |му| в деня на Господа Исуса.

заключение
Днес пред нас е поставен един много важен въпрос,при нашето съгрешаване приемаме ли изобличението,покайваме ли се за стореното или се инатим и го крием нека запомним едно нещо от всичко това " неизповяданият грях носи смърт,а изповяданият грях носи прошка,а прошката милост а милостта носи вечен живот
1.Йн.1:8-9" Ако речем, че нямаме грях, лъжем себе си, и истината не е в нас. Ако изповядваме греховете си, Той е верен и праведен да ни прости греховете, и да ни очисти от всяка неправда."
- желаеш ли да получиш очистване ? ако желаеш изповядай греха и ще ти бъде простено
Пс.32:5" Признах греха си пред Тебе, и беззаконието си не скрих;Рекох: Ще изповядам Господу престъпленията си;И Ти прости вината на греха ми. (Села).

 п-р Али Исмаилов Ахмедов 05.11.2010

 




Тагове:   прощение,   съграшение,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ilveen
Категория: Хоби
Прочетен: 412583
Постинги: 331
Коментари: 21
Гласове: 80
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930