Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2023 10:14 - НИЕ ТРЯБВА ДА ПРОМЕНИМ МИСЛЕНЕТО СИ ОТНОСНО СВЯТИЯ ДУХ
Автор: ilveen Категория: Хоби   
Прочетен: 906 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ПРОМЯНАТА В ХРИСТИЯНСКИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ  

ТЕМА №10  

НИЕ ТРЯБВА ДА ПРОМЕНИМ МИСЛЕНЕТО СИ ОТНОСНО СВЯТИЯ ДУХ  

Деяния на Апостолите 2:17 " "И в последните дни, казва Бог, Ще излея от Духа Си на всяка твар; И синовете ви и дъщерите ви ще пророкуват, Юношите ви ще виждат видения, И старците ви ще сънуват сънища;   За да променим мисленето си относно Святия Дух ние трабва да се запознаем със личността на Святия Дух  

I. ЛИЧНОСТТА НА СВЯТИЯ ДУХ
1. Святият Дух е Бог
Деяния на Апостолите 5:1-4 " А някой си човек на име Анания, с жена си Сапфира, продаде имот, и задържа нещо от цената, със знанието на жена си; и донесе една част и я сложи пред нозете на апостолите. А Петър рече: Анание, защо изпълни сатана сърцето ти, да излъжеш Светия Дух и да задържиш от цената на нивата? Догдето стоеше непродадена не беше ли твоя? И след като се продаде, не бяха ли парите в твоя власт? Защо си намислил това нещо в сърцето си? Не си излъгал човеци, но Бога.
2. Святият Дух е Помощникът на Христовата църква вярващите
Евангелието на Йоан 14:15-17 " Ако Ме любите, ще пазите Моите заповеди. И Аз ще поискам от Отца, и Той ще ви даде друг Утешител, за да пребъдва с вас до века. Духът на истината, когото светът не може да приеме, защото го не вижда нито го познава. Вие го познавате, защото той пребъдва във вас, и във вас ще бъде.
3. Святият Дух е учителят на Христовата църква вярващите
Евангелието на Йоан 14:26 " А Утешителят, Светият Дух, когото Отец ще изпрати в Мое име, той ще ви научи на всичко, и ще ви напомни всичко, което съм ви казал. Евангелието на Йоан 16:8-14 " И той, когато дойде, ще обвини света за грях, за правда и за съдба; за грях, защото не вярват в Мене; за правда, защото отивам при Отца, и няма вече да Ме виждате; а за съдба, защото князът на тоя свят е осъден. Имам още много неща да ви кажа; но не можете да ги понесете сега.  А когато дойде онзи, Духът на истината, ще ви упътва на всяка истина; защото няма да говори от себе си, но каквото чуе, това ще говори, и ще ви извести за идните неща. Той Мене ще прослави, защото от Моето ще взема и ще ви известява.
4. Святият Дух свидетелят на Исус Христос
Евангелието на Йоан 15:26-27 " А когато дойде Утешителят, когото Аз ще ви изпратя от Отца, Духът на истината, който изхожда от Отца, той ще свидетелствува за Мене. Но и вие свидетелствувате, защото сте били с Мене отначало.
5. Святият Дух дава сила на хората да се покаят
6. Святият Дух открива греховното състояние на човека
7. Святият Дух открива Исус Христос като Спасител 
1Послание до Коринтяните 12:3 " Затова ви уведомявам, че никой, като говори с Божия Дух, не казва: Да бъде проклет Исус! и никой не може да нарече Исуса Господ, освен със Светия Дух.
8. Святият Дух дава сили на вярващите да вървят по пътя на святостта
9. Святият Дух не само открива греховното състояние на човека но го води до покаяние
II. КАКВО ОЗНАЧАВА КРЪЩЕНИЕ ВЪВ ДУХА И ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПРОМЕНИМ НАШЕТО МИСЛЕНЕ ОТНОСНО ТОВА
1. Кръщението във духа е придружено със говоренето на непознат език
Деяния на Апостолите 2:1-4 " И когато настана денят на Петдесетницата, те всички бяха на едно място. И внезапно стана шум от небето като хвученето на силен вятър, и изпълни цялата къща, гдето седяха. И явиха им се езици като огнени, които се разделяха, и седна по един на всеки от тях. И те всички се изпълниха със Светия Дух, и почнаха да говорят чужди езици, според както Духът им даваше способност да говорят.
Деяния на Апостолите 19:1-7 " А когато Аполос беше в Коринт, Павел, след като беше минал през горните страни, дойде в Ефес, гдето намери някои ученици. И рече им: Приехте ли Светия Дух като повярвахте? А те му отговориха: Даже не сме чули дали има Светия Дух. И рече: А в що се кръстихте? А те рекоха: В Иоановото кръщение. А Павел рече: Иоан е кръщавал с кръщението на покаяние, като е казвал на людете да вярват в Този, Който щеше да дойде подир него, сиреч, в Исуса. И като чуха това, кръстиха се в името на Господа Исуса. И като положи Павел ръце на тях, Светият Дух дойде на тях; и говореха други езици и пророкуваха. И те всички бяха около дванадесет мъже.
- За много от вярващите покаянието,приемането на Исус за Господ и Спасител е достатъчно
- За други кръщението във вода,посещението на църква,четенето на словото и молитвата е достатъчно наистина вичко това е добро но не е достатъчно
- Нека погледем на един пример
Деяния на Апостолите 10:34-48 "  А Петър отвори уста и рече: Наистина виждам, че Бог не гледа на лице; но във всеки народ оня, който Му се бои и върши правото, угоден Му е. Словото, което Той прати на израилтяните та им благовестяваше мир чрез Исуса Христа, (Който е Господар на всички), това слово вие знаете, което след кръщението, проповядвано от Иоана, се разпространи по цяла Юдея, начиная от Галилея, именно, Исус от Назарет, - как Бог Го помаза със Светия Дух и със сила; Който обикаляше да прави благодеяния и да изцелява всички угнетявани от дявола; защото Бог беше с Него. И ние сме свидетели на всичко що извърши Той и в Юдейската земя и в Ерусалим; Когото и убиха, като Го повесиха на дърво. Него Бог възкреси на третия ден, и даде му да се яви, не на всичките люде, а на нас предизбраните от Бога свидетели, които ядохме и пихме с Него след като възкръсна от мъртвите. И заръча ни да проповядваме на людете и да свидетелствуваме, че Той е определеният от Бога Съдия на живите и мъртвите. За Него свидетелствуват всичките пророци, че всеки, който повярва в Него, ще получи чрез Неговото име прощение на греховете си. Докато Петър още говореше тия думи, Светият Дух слезе на всички, които слушаха словото. И обрязаните вярващи дошли с Петра, се смаяха загдето дарът на Светия Дух, се изля и на езичниците, защото ги чуваха да говорят чужди езици и да величаят Бога. Тогава Петър проговори: Може ли някой да забрани водата, да се не кръстят тия, които приеха Светия Дух, както и ние? И заповяда да бъдат кръстени в името на Исуса Христа. Тогава му се примолиха да преседи няколко дни у тях.
- В тези стихове виждаме че тези хора не бяха покаени 
- Не бяха кръстени във вода - Не ходеха на църква
- Не се молеха просто слушаха и докато слушаха осъзнаха че са грешници и се покаяха
- След покаянието приеха Исус за Господ и Спасител и веднага бяха кръстени със Святия Дух започвайки да говорят на непознати езици
Деяния на Апостолите 8:14-17 " А апостолите, които бяха в Ерусалим, като чуха, че Самария приела Божието учение, пратиха им Петра и Иоана, които, като слязоха, помолиха се за тях за да приемат Светия Дух; защото Той не беше слязъл още ни на един от тях; а само бяха кръстени в Исус Христовото име. Тогава апостолите полагаха ръце на тях и те приемаха Светия Дух. Народът на Самария поварва,извърши водното кръщение но според апостолите това не беше достатъчно точно поради това апостолите дойдоха в Самария положиха ръце на вярващите е те се кръстиха със Святия Дух
III. ПРИЧИНАТА ПОРАДИ КОЯТО ТРЯБВА ДА ПРОМЕНИМ МИСЛЕНЕТО СИ ОТНОСНО СВЯТИЯ ДУХ
1. Първата причина е белегът на Святия Дух говоренето на непознати езици Евангелието на Марк 16:17-18 "  И тия знамения ще придружават повярвалите: в Мое име бесове ще изгонват; нови езици ще говорят; змии ще хващат; а ако изпият нещо смъртоносно, то никак няма да ги повреди; на болни ще възлагат ръце, и те ще оздравяват.
Деяния на Апостолите 2:4 "  И те всички се изпълниха със Светия Дух, и почнаха да говорят чужди езици, според както Духът им даваше способност да говорят.
Деяния на Апостолите 10:44-48 " Докато Петър още говореше тия думи, Светият Дух слезе на всички, които слушаха словото. И обрязаните вярващи дошли с Петра, се смаяха загдето дарът на Светия Дух, се изля и на езичниците, защото ги чуваха да говорят чужди езици и да величаят Бога. Тогава Петър проговори: Може ли някой да забрани водата, да се не кръстят тия, които приеха Светия Дух, както и ние? И заповяда да бъдат кръстени в името на Исуса Христа. Тогава му се примолиха да преседи няколко дни у тях.
2. Втората причина за кръщението със Святия Дух че говоренето на непознат език е белег не за вярващите а за невярващите
1Послание до Коринтяните 14:22 " Прочее, езиците са белег не за вярващите, а за невярващите; а пророчеството е белег не за невярващите, а за вярващите.
- Тайната е във този стих кръщението със Святия Дух говоренето на непознати езици е доказателство не само за невярващите но и за вярващите
3. Кръщението със Святия Дух назидава вярващия изгражда го във вярата
1Послание до Коринтяните 14:4 " Който говори на непознат език, назидава себе си; а който пророкува, назидава църквата.
4. Кръщението във Духа говоренето на езици е гаранцията че наистина сме вярващи Евангелието на Йоан 14:16-17 "  И Аз ще поискам от Отца, и Той ще ви даде друг Утешител, за да пребъдва с вас до века. Духът на истината, когото светът не може да приеме, защото го не вижда нито го познава. Вие го познавате, защото той пребъдва във вас, и във вас ще бъде.
5. Кръщението във Духа говоренето на езици кара Духа да се моли за нас
Посланието до Римляните 8:26-27 " Така също и Духът ни помага в нашата немощ: понеже не знаем да се молим както трябва; но самият Дух ходатайствува в нашите неизговорими стенания; а тоя, който изпитва сърцата, знае какъв е умът на Духа, защото той ходатайствува за светиите по Божията воля.
1Послание до Коринтяните 14:14 " Защото, ако се моля на непознат език, духът ми се моли, а умът ми не дава плод.
Посланието на Юда 20 " А вие възлюбени, като назидавате себе си във вашата пресвета вяра и се молите на Светия Дух,  

Заключение
Трябва ли да се говори на езици днес отговорът е да трябва защото кръщение със Святия Дух е съпроводено със говорене на езици което само по себе си потвържава че сме Божии синове и дъщери
1Послание до Коринтяните 14:5 " Желал бих всички вие да говорите езици, а повече да пророкувате; и който пророкува, е по-горен от този, който говори разни езици, освен ако тълкува, за да се назидава църквата.
Послание до Римляните 8:5 " Защото тия, които са плътски, копнеят за плътското; а тия, които са духовни - за духовното.  

п-р Али Исмаилов Ахмедов Църква Нов Живот Ямбол 01.12.2019  



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ilveen
Категория: Хоби
Прочетен: 413864
Постинги: 331
Коментари: 21
Гласове: 80
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930