Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2023 17:36 - ХРИСТИЯНИНЪТ ТРЯБВА ДА ПРОМЕНИ МИСЛЕНЕТО СИ ОТНОСНО ДУМАТА ПОКАЯНИЕ
Автор: ilveen Категория: Хоби   
Прочетен: 466 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 11.05.2023 17:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ПРОМЯНАТА НА ХРИСТИЯНСКИЯТ НАЧИН НА МИСЛЕНЕ  

ТЕМА№18  

ХРИСТИЯНИНЪТ ТРЯБВА ДА ПРОМЕНИ МИСЛЕНЕТО СИ ОТНОСНО ДУМАТА ПОКАЯНИЕ  

Евангелието на Лука 13:3 " Казвам ви, не; но ако се не покаете, всички така ще загинете.  

I. ЗНАЧЕНИЕ НА ДУМАТА ПОКАЯНИЕ
Да се покаеш означава да промениш начина си на мислене
А. Много хора разбират термина „покаяние”, че означава „обръщане от греха”.
Това не е библейското определение на покаяние. 
Б. В Библията думата „покайвам се” означава „променям мисленето си”. 
В. Библията също ни казва, че истинското покаяние ще доведе до промяна на действията
Г. Пълното библейско определение на покаяние е промяна на мисленето, което води до промяна на действията Произхожда от еврейската дума Naham и означава съжаление или промяна на ума
Втората дума е Suv означава да обърнеш гръб или да се върнеш това съответсва да гръцката дума Metanoia И така Покаянието е промяна на мисленето ни
II. НАЧИНЪТ ПО КОЙТО СЕ ИЗВЪРШВА ПОКАЯНИЕТО
Евангелието на Лука 24:47 " И че трябва да се проповядва в Негово име покаяние и прощение на греховете между всичките народи, като се започне от Ерусалим.
1. Първият начин по който се извършва покаянието е устно това е изповед
Посланието към Римляните 10:9 " Защото, ако изповядаш с устата си, че Исус е Господ, и повярваш със сърцето си, че Бог Го е възкресил от мъртвите ще се спасиш - Извършва се пред свидетели което ще погледнем по долу
1Послание към  Тимотей 6:12 " Подвизавай се в доброто войнствуване на вярата; хвани се за вечния живот, на който си бил призван, като си направил добрата изповед пред мнозина свидетели.
Книгата Псалми 32:5 " Признах греха си пред Тебе, и беззаконието си не скрих; Рекох: Ще изповядам Господу престъпленията си; И Ти прости вината на греха ми. (Села).
2. Вторият начин по който се извършва покаянието е от сърце
Посланието към Римляните 10:10 " Защото със сърце вярва човек и се оправдава, и с уста прави изповед и се спасява.
1Послание на Петър 1:22 " Понеже сте очистили душите си(чрез покаяние и вяра), като сте се покорили на истината, която докарва до нелицемерно братолюбие, обичайте се един друг горещо, от сърце, Посланието към Римляните 10:8 " Но що казва тя? Казва, че "думата е близо при тебе, в устата ти и в сърцето ти", сиреч думата на вярата която проповядваме.
- А ние проповядваме покаяние и вяра в Христовото име това очиства сърцето ни и ни дава правото да видим Бог
Евангелието на Матей 5:8 " Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога. Евангелието на Лука 24:32 " И рекоха помежду си: Не гореше ли в нас сърцето, когато ни говореше по пътя и когато ни тълкуваше писанията?
III. МЕСТОНАХОЖДЕНИЕТО КЪДЕТО СЕ ИЗВЪРШВА ПОКАЯНИЕТО
1. Първоначалното място където се е извършвамо покаянието е било на река Йордан Евангелието на Матей 3:11 " Аз ви кръщавам с вода за покаяние; а Оня, Който иде след мене, е по-силен от мене, Комуто не съм достоен да поднеса обущата; Той ще ви кръсти със Светия Дух и с огън.
2. По късно покаянието е започнало да се извършва по къщите където хората са приемали Исус за Господ Исус Христос
3. Днес покаянието се извършва вътре в църквата или по време на евангелизации където хората приемат Исус и при удобен случай извършват и водно кръщение
IV. ПРИЧИНАТА ПОРАДИ КОЯТО СЕ ИЗВЪРШВА ПОКАЯНИЕТО
1. Първата причина поради кояно се извършва покаянието е наближаването на Небесното царство
Евангелието на Матей 4:17 " От тогава Исус започна да проповядва, казвайки: Покайте се, защото наближи небесното царство
2. Втората причина е принасяне на  достойни плодове
Евангелието на Лука 3:8 " Прочее, принасяйте плодове достойни за покаяние; и не почвайте да си думате, имаме Авраама за баща; защото ви казвам, че Бог може и от тия камъни да въздигне чада на Авраама.
Евангелието на Матей 3:8 " Затова, принасяйте плодове достойни за покаяние; Евангелието на Лука 8:15 " А посяното на добра земя са тия, които, като чуят словото, държат го в искрено и добро сърце, и дават плод с търпение.
3. Третата причина е опрощаване на греховете ни
Евангелието на Марк 1:4 " Иоан дойде, който кръщаваше в пустинята, и проповядваше кръщение на покаяние за опрощаване на греховете.
4. Четвъртата причина е да ни запознае с истината
2Послание към Тимотей 2:25 " с кротост да увещава противниците, та дано би им дал Бог покаяние, за да познаят истината
- Истина която ще ни освободи
5. Петата причина е да дойдат освежителни времена
Деяния на Апостолите 3:19 " Затова покайте се и обърнете се, за да се заличат греховете ви, та да дойдат освежителни времена от лицето на Господа, 6. Шестата причина е да получим дара на Светия Дух Деяния на Апостолите " 2:38 " А Петър им рече: Покайте се, и всеки от вас нека се кръсти в името Исус Христово за прощение на греховете ви; и ще приемете тоя дар, Светия Дух.
Пример: Деяния на Апостолите  16:31 "  А те казаха: Повярвай в Господа, Исуса [Христа], и ще се спасиш, ти и домът ти.
7. Седмата причина е да получим изцеление Посланието на Яков 5:16 " И тъй, изповядайте един на друг греховете си, и молете се един за друг, за да оздравеете. Голяма сила има усърдната молитва на праведния.
V. ЛИЧНОСТТА КОЯТО ИМА НУЖДА ОТ ПОКАЯНИЕ
1. Грешниците Евангелието на Матей 9:13 " Но идете и научете се що значи тази дума: "Милост искам, а не жертви", защото не съм дошъл да призова праведните, а грешните [на покаяние].
Евангелието на Марк 2:17 " А Исус, като чу това, каза им: Здравите нямат нужда от лекар, а болните; не съм дошъл да призова праведните, но грешниците (на покаяние). 2. Езичниците а това включва всички хора
Деяния на Апостолите 11:18 " Като чуха това, те престанаха да възразяват, и славеха Бога, казвайки: И на езичниците Бог даде покаяние за живот.
VI. БЛАГОСЛОВЕНИЕТО НА ПОКАЕНИЯ ЧОВЕК
Евангелието на Лука 15:7 " Казвам ви, че също така ще има повече радост на небето за един грешник, който се кае, нежели за деветдесет и девет праведници, които нямат нужда от покаяние.
1. Новорождение
Евангелието на Йоан 3:1-7 " Между фарисеите имаше един човек на име Никодим, юдейски началник. Той дойде при Исуса нощем и Му рече: Учителю, знам, че от Бога си дошъл учител; защото никой не може да върши тия знамения, които Ти вършиш, ако Бог не е с него. Исус в отговор му рече: Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой отгоре, не може да види Божието царство. Никодим Му казва: Как може стар човек да се роди? може ли втори път да влезе в утробата на майка си и да се роди? Исус отговори: Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой от вода и Дух, не може да влезе в Божието царство. Роденото от плътта е плът, а роденото от Духа е дух. Не се чуди, че ти рекох: Трябва да се родите отгоре.
- Без покаяние няма прощение
- Без прощение няма новорождение а новорождението идва чрез Светия Дух който получаваме при покаянието което извършваме в Христовото име
Посланието на Тит 3:5 " Той ни спаси не чрез праведни дела, които ние сме сторили, но по Своята милост чрез окъпването, сиреч, новорождението и обновяването на Светия Дух,
2. Божии деца Божие семейство
Евангелието на Йоан 1:12 " А на ония, които Го приеха, даде право да станат Божии чада, сиреч, на тия, които вярват в Неговото име;
- Които го приеха чрез покаянието и вярата в Христовото име
3. Вечен живот
- Без новорождение няма вечен живот
Евангелието на Лука 15:7 "  Казвам ви, че също така ще има |повече| радост на небето за един грешник, който се кае, нежели за деветдесет и девет праведници, които нямат нужда от покаяние. "  
Заключение  
2Послание на Петър 3:9 " Господ не забавя това, което е обещал, според както някои смятат бавенето, но заради вас търпи за дълго време; понеже не иска да погинат някои, но всички да дойдат на покаяние.
Без покаяние няма прощение няма новорождение няма и вечен живот
1Послание на Йоан 1:10 " Ако речем, че не сме съгрешили, правим Бога лъжец, и Неговото слово не е в нас. Ако все още не си приел Исус и не си изповядал греховете си не отлагай днес е времето утре може да бъде късно  

п-р Али Исмаилов Ахмедов Църква Нов Живот Ямбол 21.03.2023



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ilveen
Категория: Хоби
Прочетен: 413875
Постинги: 331
Коментари: 21
Гласове: 80
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930