Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2023 20:40 - ХРИСТИЯНИНЪТ ТРЯБВА ДА ПРОМЕНИ МИСЛЕНЕТО СИ ОТНОСНО ДУМАТА ВЯРА
Автор: ilveen Категория: Хоби   
Прочетен: 521 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.05.2023 20:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ПРОМЯНАТА В ХРИСТИЯНСКИЯ НАЧИН НА МИСЛЕНЕ  

ТЕМА№19  
ХРИСТИЯНИНЪТ ТРЯБВА ДА ПРОМЕНИ МИСЛЕНЕТО СИ ОТНОСНО ДУМАТА ВЯРА  

Посланието на Яков 2:14 " Каква полза, братя мои, ако някой казва, че има вяра, а няма дела? Може ли такава вяра да го спаси? 
Посланието на Яков 2:17  " Така и вярата, ако няма дела, сама по себе си е мъртва  

I. ХРИСТИЯНИНЪТ ТРЯБВА ДА ПРОМЕНИ МИСЛЕНЕТО СИ ОТНОСНО ЗНАЧЕНИЕ НА ДУМАТА ВЯРА
1. Увереност 
Посланието на Евреите 11:1 " А вярата е даване твърда увереност в ония неща, за които се надяваме, – убеждения за неща, които не се виждат
- Отговорът на молитвата изисква увереност,а увереноста сама по себе си е сигурност,гаранция
1Послание на Йоан 5:14 " И увереността, която имаме спрямо Него е това, че, ако просим нещо по Неговата воля, Той ни слуша;
2. Угаждане
Посланието към Евреите 11:6 " А без вяра не е възможно да се угоди Богу, защото който дохожда при Бога трябва да вярва, че има Бог, и че Той възнаграждава тия, които го търсят - Как може да угодим на Бога А. Като спрем да угаждаме на себе си Посланието към Римляните 15:1 " Прочее, ние силните сме длъжни да носим немощите на слабите и да не угаждаме на себе си.
Посланието на Галатяни 1:10 " Защото на човеци ли искам да угоднича сега, или на Бога? Или искам да угаждам на човеци? Ако бях още угаждал на човеци, не щях да съм Христов слуга.
1Послание към Солунците 2:4 " но както сме били одобрени от Бога да ни се повери делото на благовестието, така говорим, не като да угаждаме на човеците, а на Бога, Който изпитва сърцата ни. 
3. Доверие
Посланието към Евреите 1:6 " Но да проси с вяра без да се съмнява ни най-малко; защото, който се съмнява прилича на морски вълни, които се тласкат и блъскат от ветровете Пример: Когато пътуваме със самолет ние имаме доверие в капитана и пътуваме с вярата че той ще закара безапасно на мястото за което пътуваме
II. ПРОИЗХОДА НА ВЯРАТА ПРИЧИНАТА ПОРАДИ КОЯТО ТРЯБВА ДА ПРОМЕНИМ МИСЛЕНЕТО СИ ОТНОСТО ДУМАТА ВЯРА
1. Вярата произхожда от Бога
Посланието към Ефесяните 2:8-9 "  Защото по благодат сте спасени чрез вяра, и то не от сами вас; това е дар от Бога; не чрез дела, за да се не похвали никой.
- Вярата е дар от Бога, не защото го заслужаваме, спечелили или сме достойни да го имаме. 
- Вярата не е от нас; тя е от Бог. Тя не се придобива чрез нашата сила или свободна воля. Просто я получаваме от Бог заедно с Неговата благодат и милост според Неговия свят план и цел и поради това Той получава цялата слава.
2. Вярата която произхожда от Бога се придобива от човека чрез слушане на Христовото слово
Посланието към Римляните 10:17 " И тъй, вярването е от слушане, а слушането - от Христовото слово.
Пример:
Евангелието на Лука 17:5 " И апостолите рекоха на Господа: Придай ни вяра. Евангелието на Марк 4:20 " А посяното на добрата земя са тия, които слушат словото, приемат го, и дават плод, тридесет, шестдесет, и стократно. - Исус набляга много на слушането понеже вярата която получаваме от Бог я получаваме чрез слушане на Христовото слово
III. ПРИЧИНАТА ПОРАДИ КОЯТО ТРЯБВА ДА ПРОМЕНИМ МИСЛЕНЕТО СИ ОТНОСНО ДУМАТА ВЯРА
1. Бог е измислил начин да различава  тези  които Му принадлежат, и онези, които не Му приндлежат, и това се нарича вяра  Много просто, нуждаем се от вяра, за да удовлетворим Бог Словото ни учи че на Бог му харесва да вярваме в Него, въпреки че не можем да Го видим Без демонстриране на вяра и доверие в Бога у нас няма място с Него. Вярваме в Божието съществуване чрез вяра.  Повечето хора имат бегла, разпокъсана представа кой е Бог, но нямат почитанието, което е необходимо за Неговото издигнато положение в техния живот.  Тези хора нямат нужната истинска вяра, за да имат вечно взаимоотношение с Бог, който ги обича.  Вярата може да не ни достига понякога, но тъй като е Божи дар, даден на децата Му, Той дава времена на изпитания и проверка, за да докаже, че нашата вяра е истинска и да я изостри и укрепи.  Ето защо Яков ни казва да я считаме за „голяма радост", защото проверката на нашата вяра има за резултат постоянство и ни прави зрели като ни дава доказателството, че нашата вяра е истинска 
Посланието на Яков 1:2-4 " Считайте го за голяма радост, братя мои, когато падате в разни изпитни, като знаете, че изпитанието на вашата вяра произвежда твърдост. А твърдостта нека извърши делото си съвършено, за да бъдете съвършени и цели, без никакъв недостатък.
2. Чрез истинската вяра християнина побеждава света, плътта, дявола 
А. Победата над света
1Послание на Йоан 5:4 " Защото всичко, що е родено от Бога, побеждава света; и тая победа, която е победила света е спечелила нашата вяра.
Б. Победата над плътта
Посланието към Галатяните 2:20 " Съразпнах се с Христа, и сега вече, не аз живея, но Христос живее в мене; а животът, който сега живея в тялото, живея го с вярата, която е в Божия Син, Който ме възлюби и предаде Себе Си за мене.
В. Победата над сатана
1Послание на Йоано 2:14 " Писах вам, бащи, защото познавате Този, Който е отначало. Писах вам, младежи, защото сте силни, и Божието слово пребъдва във вас, и победихте лукавия. Нека запомним това което ни дава сили да победим света плътта и дявола е не нашата сила а силата на нашата вяра
1Послание на Йоано 4:4 " Вие сте от Бога, дечица, и победили сте ги; защото по-велик е Оня, Който е във вас, от онзи, който е в света.
Евангелието на Йоан 3:6 " Роденото от плътта е плът, а роденото от Духа е дух. Посланието към Галатяните 5:24 " А които са Исус Христови, разпнали са плътта заедно със страстите и похотите й.
БЛАГОСЛОВЕНИЕТО ЧРЕЗ ПРОМЯНАТА НА МИСЛЕНЕТО НИ ОТНОСНО ДУМАТА ВЯРА
1. Вярата прощава греховете ни
Евангелието на Матей 9:2 " И, ето, донесоха при Него един паралитик, сложен на постелка; и Исус като видя вярата им, рече на паралитика: Дерзай, синко; прощават ти се греховете. 2. Вярата изцелява болестите ни Бог обича да благославя онези, които се покоряват и са верни. 
Виждаме съвършен пример за това в Лука 7:50. Исус води разговор с грешница, когато дава пример защо вярата толкова възнаграждава. „Твоята вяра те спаси; иди си с мир." Жената вярвала в Исус Христос с вяра и Той я възнаградил за това. 
Посланието към Евреи 11:6 " ни казва, че „Той възнаграждава тия, които го търсят" Това не ни казва, че имаме вяра в Бог, само за да получим нещо от Него. Обаче, 
2. Вярата е това, което ни поддържа до края, като знаем, че ще бъдем на небето с Бог през цялата вечност. „Когото любите без да сте Го видели, в Когото вярвате, без сега да го виждате, радвате се с неизказана и преславна радост, като получавате следствието на вярата си, спасението душите си." (1 Петрово 1:8-9).
2Послание към Тимотей 4:7-8 " Аз се подвизах в доброто войнствуване, попрището свърших, вярата опазих; отсега нататък се пази за мене венецът (правдата), който Господ, праведният Съдия, ще ми въздаде в оня ден; и не само на мене, но и на всички, които са обикнали Неговото явление.  

Заключение
Днес какво е нашето мислене относно думата вяра дали вярата е убеждение за нас дали вярата която притежаваме е доверие в Бога и Неговото слово Нека не забравяме вярата е силата чрез която Бог прощава греховете ни изцелява болестите ни и ни дава вечен живот всичко това става чрез вяра  

п-р Али Исмаилов Ахмедов Църква Нов Гивот Ямбол 22.03.2023



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ilveen
Категория: Хоби
Прочетен: 412884
Постинги: 331
Коментари: 21
Гласове: 80
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930